Rapportcijfers Oranje: herinneringen aan Van Vossen, Van Dijk efficiënt

Het Nederlands elftal kan na het 2-2 gelijkspel tegen Duitsland in de Nations League niet bogen op fraaie cijfers. VI zet enkele statistieken en de magere rapportcijfers op een rij.

Virgil van Dijk was de held van Oranje. De aanvoerder toonde zich tegen Duitsland uiterst efficiënt in de afronding. In de twee Nations League-duels met Die Mannschaft leverde zijn twee doelpogingen evenveel doelpunten op.

• De comeback als in Gelsenkirchen na een 2-0 achterstand was de eerste op vreemde bodem na 25 jaar. In 1993 werd op Wembley in het WK-kwalificatieduel met Engeland een 2-0 achterstand weggewerkt met Peter van Vossen als Oranje-held.

Daley Blind is na zijn optreden tegen Duitsland de 35ste speler die tot zestig interlands is gekomen voor Nederland. In de ranglijst van meeste minuten voor Oranje staat de Ajacied met 5243 minuten op de dertigste plaats.

Javairô Dilrosun beleefde een bijzondere avond in Gelsenkirchen. De aanvaller van Hertha BSC debuteerde in Oranje, maar zag zijn invalbeurt door een blessure voortijdig eindigen. Met zijn wissel als ingebrachte kracht kwam hij in een select gezelschap, waartoe ook onder anderen Rafael van der Vaart, Arjen Robben en Clarence Seedorf behoren.

Krankzinnige Oranje-avond: 'Nieuwe norm en nieuw bewustzijn'

• De start van Oranje onder Ronald Koeman is vaak minder goed. De vroege Duitse treffer van maandag van Timo Werner was de vijfde tegentreffer in het eerste kwartier. Nederland incasseerde in totaal negen goals sinds de entree van Koeman.

• Het doelpunt van Timo Werner na negen minuten was de snelste Duitse treffer tegen Nederland sinds Rüdiger Abramczik op 18 juni 1978 op het WK al na drie minuten van zich deed spreken. Ook toen werd het 2-2, met René van de Kerkhof toen als reddende engel in 84ste minuut.

• Het mindere optreden van Nederland vertaalde zich ook in het aantal vijandelijke doelpogingen. In de eerste helft schoot Duitsland vier keer op het Nederlandse doel, waar afgelopen vrijdag Frankrijk in de hele wedstrijd tot slechts twee pogingen op het Oranje-doel kwam.

Het gelijkspel tegen Duitsland resulteerde voor de Oranje-internationals niet in ronkende rapportcijfers van VI. De meeste spelers kregen een onvoldoende.