Ramos scoort en pakt wéér kaartenrecord bij magere zege verzwakt Real

Real Madrid heeft op bezoek bij Leganés de derde plek in La Liga ingenomen. De Madrilenen werden door coach Zinedine Zidane met een verzwakt elftal het veld opgestuurd, maar maakten geen fout en wonnen met 1-3. Zodoende passeert de ploeg Valencia op de ranglijst. Sergio Ramos mag zich na deze wedstrijd de speler met de meeste gele kaarten in de Primera División ooit noemen.

Bij De Koninklijke zullen de gedachten voor aanvang nog wel even zijn teruggegaan naar vorige maand. In de kwartfinale van de Copa del Rey werd de ploeg over twee wedstrijden beschamend uitgeschakeld door het 'kleine broertje' uit een voorstadje van Madrid. Desondanks besloot Zidane om een aantal van zijn sterspelers rust gunnen voor het duel. Real speelt tussen 10 februari en 11 maart liefst negen wedstrijden.

Het had tot gevolg dat Keylor Navas en Cristiano Ronaldo niet bij de wedstrijdselectie zaten, terwijl Marcelo, Toni Kroos en Luka Modric geblesseerd waren. Dat leek de ploeg in de openingsfase aanvankelijk duur te komen staan. In de vijfde minuut was het namelijk de laatste man van Leganés, Unai Bustinza, die in twee instanties de bal achter Navas-vervanger Kiko Casilla frommelde.

De bezoekers stelden echter snel orde op zaken. Zes minuten later zette Lucas Vázquez de gelijkmaker op het scorebord na een al dan niet bewuste kaats van Casemiro. Binnen het half uur werd het ook al 1-2. Nu waren de rollen omgedraaid en scoorde de Braziliaanse controleur op aangeven van de rechteraanvaller. Leganés, waar Nordin Amrabat op de bank begon, maakte een slappe indruk in de eerste helft.

Door de goal en de assist is Vázquez in 2018, op Cristiano Ronaldo na, de 'most valuable player' van Real. De aanvaller heeft dit kalenderjaar vier keer gescoord en gaf zes keer de beslissende eindpass. Een andere speler die een bijzondere mijpaal bereikte was Sergio Ramos. De sterkhouder pakte in de 57ste minuut een gele kaart nadat hij Nabil El Zhar vasthield. Het was zijn - schrik niet - 163ste gele kaart in de Primera División, een record. Het is niet zijn eerste negatieve record. Hij is ook al enige tijd de speler met de meeste rode kaarten in de hoogste Spaanse afdeling (19).

El Zhar bracht na ruim een uur spelen Claudio Beauvue in stelling, maar van dichtbij wist de spits van Leganés de bal niet achter Casilla te krijgen. Ondanks het overwicht dat Real Madrid gedurende de wedstrijd had, werd dat niet uitgedrukt in doelpunten; de ploeg creëerde eigenlijk ook geen grote kansen. Met nog achttien minuten te gaan kwam Amrabat binnen de lijnen bij de thuisploeg.

Ook de Marokkaans-Nederlandse aanvaller kon het verschil niet maken voor Leganés in de gezapige tweede helft en zodoende bleef een nieuwe stunt uit. Sterker nog: nadat Beauvue Mateo Kovacic omver duwde, mocht kersvers recordhouder Ramos aanleggen vanaf elf meter en deed dat vlekkeloos: 1-3.

Madrid staat nu derde in La Liga met veertien punten achterstand op koploper Barcelona en Leganés blijft door de nederlaag op de dertiende plek staan.