Crisissfeer terug in Madrid na beschamende beker-exit

De sportieve crisis heeft weer het kookpunt bereikt in Madrid nadat De Koninklijke in eigen huis een wanvertoning op de mat legde tegen het Leganés van Nordin Amrabat: 1-2. Na de 0-1 winst in het heenduel vorige week was dat niet genoeg voor Real om de halve finales te bereiken van het toernooi om de Copa del Rey.

Na enkele slechte resulaten aan het eind van het vorig kalenderjaar en de grote achterstand op koploper Barcelona in de competitie (negentien punten), leek de weg naar boven weer te zijn ingezet. Na de krappe winst op Leganés in het heenduel, werd afgelopen weekend gehakt gemaakt van Deportivo La Coruña (7-1).

In de return tegen Leganés was er echter niks meer terug te zien van de opleving in het weekend. De ploeg van Zinédine Zidane oogde inspiratieloos en kwam nauwelijks tot kansen. Na ruim een half uur spelen werd de lamlendigheid van Real afgestraft door Javier Eraso. Na slecht uitverdedigen van Nacho Fernandez pikte de aanvaller de bal op en schoot vanaf zo'n twintig meter prachtig raak. Op slag van rust had het zelfs 0-2 kunnen worden, maar de omhaal van Claudio Beauvue ging een halve meter naast.

Na de pauze moest er orde op zaken gesteld worden en Real deed dat direct. Na een passje van Lucas Vázquez rondde Karim Benzema knap af met een wippertje over doelman Nereo Champagne. Daarna stokte het echter weer bij Real, dat zonder sterspelers Cristiano Ronaldo, Gareth Bale en Marcelo speelde. Sterker nog: de bezoekers namen weer brutaal de leiding nadat aanvoerder Gabriel een corner binnenkopte.

Even later werd Amrabat gewisseld en werd het 'alles of niets' bij Real Madrid. De ploeg kreeg uiteindelijk nog enkele goede kansen en met name Benzema had de gelijkmaker op zijn schoen, maar hij vond Champagne op zijn weg en daarmee zorgde Leganés voor een geweldige stunt.

Alavés - Valencia* 2-1
Nadat Valencia in eigen huis met 2-1 had gewonnen, leek de herboren topclub zich eenvoudig te kunnen plaatsen voor de halve finales. Maar niets was minder waar woensdagavond. Nadat het lang 0-0 bleef staan, kwam Munir binnen de lijnen bij Alavés. De voormalig Valencia-speler deed direct van zich spreken. Na een mooie pass van achteruit zette hij de thuisploeg op voorsprong.

Drie minuten later bracht Valencia-coach Marcelino middenvelder Santi Mina binnen de lijnen en ook hij was binnen de minuut trefzeker. Toch was het de thuisploeg die binnen de reguliere speeltijd de winst naar zich toetrok. Rubén Sobrino schoot vier minuten voor tijd raak, nadat een vrije trap van Munir slecht werd weggewerkt.

In de verlenging werd er niet meer gescoord, waarna penalty's het tweeluik, waarin liefst elf gele kaarten werden uitgedeeld, moesten beslissen. Alavés bleek uiteindelijk nog wat vaker te moeten trainen op strafschoppen. Drie van de vijf penalty's werden gemist, waardoor Valencia zich ook nog een misser kon permitteren, maar wel doorgaat naar de volgende ronde.