Raket Kuwas niet voldoende voor zege Heracles op Excelsior

Heracles Almelo en Excelsior hebben elkaar zaterdag op een gelijkspel gehouden tijdens een slordige, doch vermakelijke wedstrijd. Het duel dat op en neer ging, de nodige fouten kende, maar ook vier treffers, leverde geen winnaar op: 2-2.

Tijdens het voorgaande thuisduel van Heracles, tegen Ajax, nam Brandley Kuwas de ploeg bij de hand. Dat deed hij in het rommelige duel met Excelsior ook, al bleef zijn speeltijd beperkt tot een helft. De Rotterdammers konden de rechtsbuiten maar moeilijk afstoppen en bij een van de vele overtredingen op Kuwas raakte de aanvaller geblesseerd aan zijn knie.

Toen had de flankspeler zijn doelpunt alweer te pakken. Kuwas scoorde met zijn handelsmerk: hij liet doelman Alessandro Damen na een kwartier kansloos met een fenomenaal afstandsschot. Een minuut later lag de bal reeds in het andere doel, omdat Luigi Bruins knap de bal in de korte hoek mikte en daarmee keeper Bram Castro verraste.

Heracles drong Excelsior richting het rustsignaal steeds verder terug, maar kwam nog niet tot een nieuwe voorsprong. Kuwas bleef tijdens de pauze achter in de catacomben; Stanley Elbers moest al halverwege het eerste bedrijf de strijd staken. De aanvaller van Excelsior bleef haken in het kunstgras en verliet het veld met een kwetsuur aan zijn knie.

Al vroeg in de tweede helft nam Heracles wel opnieuw de leiding. Wout Faes, die tot dan toe een prima indruk maakte, schatte een hoge bal compleet verkeerd in, waarna Paul Gladon profiteerde. Gladon, bij absentie van transferdoelwit Samuel Armenteros de spits van Heracles, dook in Faes' rug op en tikte de bal over de uitstormende Damen.

Excelsior ging niet bij de pakken neerzitten en kwam met dank aan een invaller weer langszij. Aanwinst Jinty Caenepeel, die Elbers verving, maakte zijn eerste treffer voor Excelsior. De Belg scoorde uit de rebound nadat Zakaria El Azzouzi knap op de paal mikte.

De bezoekers groeiden in de wedstrijd. Castro moest onder meer aan de slag bij een goed geplaatste vrije trap vanaf dertig meter van Hichaim Faik. In het laatste kwartier kon het nog alle kanten op, doordat beide ploegen elkaar ruimte lieten. Jamiro Monteiro zette Damen aan het werk, aan de andere kant redde Castro op een kopbal van El Azzouzi.

De ploegen hielden elkaar uiteindelijk in evenwicht, doordat Damen een uitstekende poging van Joey Pelupessy stopte. Excelsior eindigde met tien man, omdat Anouar Hadouir, die vlak voor tijd het veld inkwam, al na vier minuten kon inrukken. Hadouir haalde na balverlies totaal onnodig Tim Breukers van achteren onderuit en ontving rood.

Heracles is nog altijd ongeslagen en staat op vijf punten na twee remises en een overwinning. Excelsior heeft een punt minder dan de opponent van zaterdag.