Raiola invloedrijkste Nederlander in huidige voetbalindustrie

Reacties

Mino Raiola is uitgeroepen tot de invloedrijkste Nederlander in de voetbalindustrie van nu. De superzaakwaarnemer troeft Ronald Koeman af in een door Voetbal International georganiseerde verkiezing.

Raiola invloedrijkste Nederlander in huidige voetbalindustrie
© Pro Shots

Dat Johan Cruijff ruim vier jaar na zijn dood nog altijd zeer invloedrijk is, blijkt uit zijn derde plaats. Vele trainers in de top, onder wie Manchester City-manager Pep Guardiola, zijn geïnspireerd door de leer van de eeuwige Nummer 14. Ook huidige profs als Hakim Ziyech, Frenkie de Jong en Virgil van Dijk staan in de Top 50, net als clubbestuurders als Edwin van der Sar en Toon Gerbrands.

De 52-jarige Raiola werd geboren in Italië en verhuisde op eenjarige leeftijd naar Nederland. De afgelopen decennia groeide hij uit tot een van de grootste zaakwaarnemers ter wereld. Raiola, die de belangen behartigt van onder anderen Zlatan Ibrahimovic, Matthijs de Ligt en Paul Pogba, kan en wil zichzelf niet vergelijken met Cruijff, die hij dus net voorbleef.

'Bijzonder'
'Cruijff is een icoon, ik niet', zegt Raiola in een reactie op zijn uitverkiezing. 'Hij heeft met zijn ideeën over voetbal zo ongelooflijk veel adepten over de hele wereld, dat die ideeën dus wel heel goed moeten zijn. Zijn invloed duurt al ruim vijftig jaar en gaat na zijn dood gewoon door. Dat is bijzonder. De eerste plaats in jullie verkiezing maakt me toch bescheiden trots, omdat het best lang heeft geduurd voordat het publiek en de mensen me begrepen. Dat ik nu word gezien als Nederlander en niet meer als die Italiaan, vind ik bijna net zo leuk.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De lijst is samengesteld door experts die zelf werkzaam zijn in de miljardensector. De vraag aan de geënquêteerden was simpel: 'Welke tien Nederlanders drukken volgens u het meest hun stempel in de voetbalindustrie?' Uit alle toptien-lijstjes van spelers, coaches, bestuurders, mensen van belangenorganisaties, plus enkele deskundigen uit commerciële hoek en het scheidsrechterskorps ontstond de Top 50 van invloedrijkste personen.

De volledige lijst presenteren we woensdag in de VI en op VI PRO. Lees hier alvast een selectie van spraakmakende verhalen met en over Mino Raiola.

Voor het eerst presenteert VI de Top 50 van meest invloedrijke Nederlanders in de voetbalindustrie. Samengesteld door experts die zelf werkzaam zijn in de miljardensector en hun stemmen hebben ingeleverd. De uitslagen leest u terug in dit themanummer. De vraag aan de geënquêteerden was simpel: 'Welke tien Nederlanders drukken volgens u het meest hun stempel in de voetbalindustrie? Maar nog niet zo eenvoudig te beantwoorden.' Het is natuurlijk maar net wat je onder invloed verstaat.

Om tot een afgewogen beeld te komen, vroegen we experts uit diverse bloedgroepen in het profvoetbal naar hun mening. We verzamelden de toptien-lijstjes van 75 spelers, coaches, bestuurders, mensen van belangenorganisaties, plus deskundigen uit commerciële hoek en het scheidsrechterskorps.

Zij brachten allen hun stemmen anoniem uit, om te voorkomen dat ze sociaal wenselijke antwoorden zouden geven. Velen kwamen met een uitgebreide motivatie, waarvoor vanaf deze plaats nogmaals dank. Ruim honderd mannen en enkele vrouwen werden genoemd. Aan het eind telden we de punten op en rolde er een ranglijst uit.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.