PSV voorkomt gigantische PEC-stunt in knotsgekke slotfase

PSV heeft zaterdag een enorme blamage ternauwernood weten te voorkomen. De nog zegeloze hekkensluiter PEC Zwolle leek er met een stuntzege vandoor te gaan, maar in de laatste minuten maakte de thuisploeg gelijk, pakte het zelfs een voorsprong, en bouwde het die ook nog uit.

PSV
PSV
3 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

De meest opvallende namen in de PSV-basis waren die van de twee vleugelspelers. Noni Madueke raakte ruim drie weken geleden geblesseerd in het uitduel met Go Ahead Eagles, maakte tijdens de interlandbreak alweer wat minuten in een oefenwedstrijd van de Eindhovenaren en was zaterdag dus fit om te starten. Dat gold ook voor Cody Gakpo, die vorige week nog het trainingskamp van het Nederlands elftal verliet. Hij kwam tegen Letland hard in botsing met een tegenstander en liep daarbij klachten op die horen bij een hersenschudding, maar is dus weer hersteld.

Met die twee binnen de lijnen kreeg PSV al meteen een goede kans. Een voorzet van Mario Götze ging via twee PEC-verdedigers bijna binnen en Zahavi kon daarna niet afdrukken, waardoor PEC-keeper Kostas Lamprou de bal kon oprapen. Direct ná die kans was het aan de overkant raak. Lamprou hervatte het spel namelijk met een verre trap, Yuta Nakayama kopte 'm door, waarna Daishawn Redan tegenstander Olivier Boscagli nét te slim af was en de 0-1 binnenschoot. Dat was een opsteker voor PEC-trainer Art Langeler (die terugkeerde in Eindhoven, waar hij enkele jaren hoofd jeugdopleiding was), aangezien zijn ploeg tot zaterdag in acht wedstrijden precies één punt had verzameld.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Dat PEC ook de rust haalde met 0-1, was te danken aan Lamprou. Alleen al in de laatste drie minuten voor rust moest hij redden op een knal van Boscagli, de rebound van Philipp Max, een poging van Zahavi, een poeier van Gakpo en een kopbal van Marco van Ginkel. Tel daarbij op dat PEC-verdediger Sam Kersten een bal van de lijn haalde en dat Zahavi de lat raakte, en je komt tot de conclusie dat PSV meer dan genoeg kansen kreeg, maar dus niet scoorde.

Opluchting
Dat lukte ook na rust lange tijd niet, maar kansen waren er wel degelijk. Een dropkick van Ibrahim Sangaré ging net over en invaller Yorbe Vertessen schoot de bal vanuit kansrijke positie voorlangs. Na die laatste kans groeide de frustratie in het Philips Stadion, zeker toen PSV steeds minder wist te creëren en de tijd maar bleef wegtikken. Pas in de 84ste minuut was het raak: uit een corner kopte André Ramalho de bal via de grond achter Lamprou, waarmee hij het startsein gaf voor een idiote slotfase.

Vrijwel direct na die gelijkmaker was het namelijk Gakpo die (met wat geluk, want hij raakte de bal niet geweldig) voor opluchting zorgde in Eindhoven. Met een schitterende vrije trap verdubbelde Boscagli de voorsprong bovendien, waardoor PSV in amper vijf minuten tijd van 0-1 naar 3-1 ging. Door de zeer benauwde zege is het gat met koploper Ajax (dat eerder op de dag met 0-2 won bij SC Heerenveen) weer teruggebracht tot één punt. Beide ploegen treffen elkaar volgende week zondag, in de Johan Cruijff Arena.