PSV toe aan zevende hoofdtrainer in elf jaar

Reacties

Ruud van Nistelrooij is woensdag opgestapt als trainer van PSV. De 46-jarige oefenmeester begon vorige zomer aan zijn eerste klus als hoofdcoach, maar hield het uiteindelijk nog geen jaar vol bij de Eindhovense club. Zo sneuvelt er opnieuw een trainer in korte tijd bij PSV.

PSV toe aan zevende hoofdtrainer in elf jaar
© Pro Shots

PSV hoopte Van Nistelrooij in ieder geval tot na het seizoen aan te houden als trainer, maar de voormalig spits besloot woensdag om zelf op te stappen. Zodoende staat niet hij, maar assistent Fred Rutten zondag langs de lijn tijdens de cruciale uitwedstrijd tegen AZ. Daarin moet PSV de tweede plaats en het bijbehorende ticket voor de voorronde van de Champions League veiligstellen. Rutten nam het dit seizoen een keer eerder over van Van Nistelrooij toen de hoofdtrainer ziek was.

Rutten
Rutten is tevens een van de voorgangers van Van Nistelrooij als trainer van PSV. Tussen 2009 en 2012 had Rutten de teugels in handen in Eindhoven. PSV besloot in maart om Rutten te ontslaan, waarna ook zijn assistent Erik ten Hag vertrok. Phillip Cocu en Ernest Faber namen de honneurs voor de rest van dat seizoen waar. Dick Advocaat had vervolgens de leiding tijdens het seizoen 2012/13.

Phillip Cocu.
© Pro Shots
Phillip Cocu.

Na het vertrek van Advocaat kreeg Cocu de touwtjes in handen. Hij hield het verreweg het langste vol van de trainers die de afgelopen jaren aan het roer stonden in het Philips Stadion. Afgezien van een periode waarin hij afwezig was vanwege een tumor in zijn rug was Cocu vijf seizoenen trainer van PSV. Cocu leidde PSV drie keer naar de landstitel en won twee keer de Johan Cruijff Schaal.

Van Bommel
Na vijf jaar vertrok Cocu naar Fenerbahçe. PSV koos voor Mark van Bommel als zijn opvolger. De voormalig middenvelder had daarvoor de leiding over de Onder-19 van de Eindhovense club, maar sneuvelde bij de hoofdmacht al na anderhalf jaar. In december 2019 werd Van Bommel ontslagen. Faber werd opnieuw interim-trainer in het seizoen dat door de coronacrisis niet werd afgemaakt.

De clubleiding van PSV hoopte na het vertrek van Van Bommel met een toptrainer weer landskampioen te worden. Die toptrainer was Roger Schmidt, die eerder indruk had gemaakt bij Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen. De Duitser moet het Vollgasfussball naar Eindhoven brengen, maar slaagde daar niet in. Twee seizoenen lang bleven de twijfels over Schmidt, die met PSV wel de Johan Cruijff Schaal en de KNVB-beker won.

Roger Schmidt
© Pro Shots
Roger Schmidt

Van Nistelrooij
Het zo begeerde kampioenschap bleef echter uit onder Schmidt, die in februari al bekendmaakte dat hij na het seizoen zou vertrekken uit Eindhoven. PSV had zo alle tijd om een opvolger te vinden en richtte de pijlen nadrukkelijk op Van Nistelrooij, die toen de leiding had over Jong PSV. De oud-spits zei aanvankelijk 'nee', maar ging de uitdaging toch aan na een gesprek met Marcel Brands.

Van Nistelrooij begon nog met het winnen van de Johan Cruijff Schaal, maar slaagde er vervolgens niet in om PSV herkenbaar te laten voetballen. Het winterse vertrek van Cody Gakpo en Noni Madueke was voelbaar. Met de titel buiten bereik won PSV nog wel de KNVB-beker. De clubleiding hoopte met Van Nistelrooij aan het roer zondag ook de tweede plaats veilig te stellen, maar daar dacht de trainer dus anders over. Hij stapte per direct op, waardoor Rutten zondag langs de lijn staat. Ondertussen kunnen algemeen directeur Brands en technisch directeur Earnest Stewart op zoek naar de volgende trainer voor PSV.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.