PSV leeft zich uit en veegt Ajax van de mat

PSV heeft Ajax op hardhandige wijze de laatste kansen op het kampioenschap ontnomen. In Eindhoven werd het liefst 6-2 voor de onttroonde landskampioen, die er en passant voor zorgde dat AZ de nieuwe titelhouder werd.

Ajax mocht heel even ruiken aan een goed resultaat. De Amsterdammers begonnen beter aan de wedstrijd en kregen in de vorm van een kopkans voor Dario Cvitanich de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. De inzet van de Argentijnse spits verdween over het doel van Andreas Isaksson.

De wedstrijd kantelde in de negentiende minuut. Doelman Kenneth Vermeer moest lossen op een schot van Nordin Amrabat en de Ajax-doelman veroorzaakte vervolgens een penalty door in de rebound de toegesnelde Carlos Salcido neer te leggen. Timmy Simons miste de strafschap (Vermeer redde), maar PSV nam wel het heft in handen.

Drie minuten later was het toch 1-0. Edison Méndez mocht vrij opstomen en klopte Vermeer met een pegel vanaf 27 meter. PSV scoorde voor rust nog twee keer. Ibrahim Afellay schoot in de rebound raak nadat Vermeer opnieuw een schot van Amrabat had gelost en Amrabat strafte een foute terugspeelbal af (zie foto onder). Die laatste blunder werd begaan door Jan Vertonghen die een ongelukkige invalbeurt beleefde. De Belg kwam al in de 36ste minuut binnen de lijnen voor Vurnon Anita. Coach Marco van Basten moest ook al snel een tweede wissel toepassen, toen Urby Emanuelson niet verder kon na een charge van Afellay.

Ajax kwam nog wel op 3-1, doordat Luis Suarez een mislukt schot van Vertonghen tot doelpunt promoveerde, maar een positief resultaat zat er geen moment in voor de zwak spelende Amstedammers.

PSV leefde zich uit en tilde de stand in de tweede helft naar 5-1. Jason Culina scoorde tegen zijn voormalige werkgever door een actie vanaf de rechterflank te besluiten met een schot met links in de korte hoek. Balázs Dzsudzsák krulde op fraaie wijze een vrije trap over de muur voor 5-1. Miralem Sulejmani zorgde nog voor 5-2 en Otman Bakkal zorgde met een fraaie treffer voor het slotakkoord.

Gevolg is dat Ajax weet dat het geen kampioen wordt en dat het de kans liet liggen de tweede plaats over te nemen van FC Twente. PSV neemt op de doelsaldo de vierde plaats over van SC Heerenveen.