PSV laat Fluminense ontsnappen in Florida na kunststukje Lammers

PSV heeft ook de tweede wedstrijd om de Florida Cup niet weten te winnen. In Orlando leek het sterk verjongde team van trainer Phillip Cocu lang af te stevenen op een 1-0 overwinning tegen Fluminense. Net als in de eerste wedstrijd tegen Corinthians scoorde Sam Lammers, maar in de blessuretijd maakten de Brazilianen gelijk: 1-1.

De wedstrijd was het sluitstuk van het geslaagde trainingskamp van PSV in Florida. Of in Amerika ook de basis werd gelegd voor een eventueel kampioenschap in mei zal nog moeten blijken, maar de staf en de spelers hebben in uitstekende omstandigheden kunnen trainen. Hoewel de selectie hard heeft moeten werken, was de sfeer in de groep voortdurend zeer goed te noemen.

De overwinning op Fluminense had daarvan de beloning moeten worden. Cocu besloot om alle meegereisde jonge talenten te laten starten tegen de Brazilianen. Eloy Room (28) en Derrick Luckassen (22) haalden de gemiddelde leeftijd nog een beetje omhoog. Voor Room en Armando Obispo betekende het duel met Fluminense hun officieuze debuut voor PSV. Centrale verdediger Obispo was zelfs direct captain. Het debuut van Maxi Romero zal in Nederland plaatshebben, de Argentijnse aanwinst kampt nog met de naweeën van een lichte bovenbeenblessure.

De vijf jongelingen die in het eerste duel tegen Corinthians mochten invallen lieten zich al behoorlijk gelden. Dat was tegen Fluminense, de nummer veertien van het vorige seizoen, niet anders. In het riante Spectrum Stadium dat plaats biedt aan ruim veertigduizend toeschouwers, zagen ongeveer vijfhonderd fans van PSV een alleraardigste wedstrijd. Bij de ploeg vielen met name de fenomenale traptechniek van Rigo, het resolute ingrijpen van Obispo en de acties van Mauro op de vierkante meter op. Hij was overigens de enige Braziliaan op het veld die kon bekoren.

Maar het was Lammers die vlak voor rust met een waar kunststukje de absolute hoofdrol pakte. De spits, ook al trefzeker in het eerste duel, kapte in het strafschopgebied twee verdedigers uit en schoot met rechts in de verre hoek.

Cocu wisselde niet in de rust. Ramon Lundqvist had PSV in de zestigste minuut op 2-0 moeten zetten maar hij faalde bij het volleren op drie meter van het doel. Een kwartier voor tijd vielen Jorrit Hendrix, Joshua Brenet, Adam Maher, Gastón Pereiro, doelman Yanick van Osch en Hirving Lozano in. Ook de Mexicaan was nog bijna trefzeker, maar de Braziliaanse doelman tikte zijn schot nog net naast. Terwijl in de blessuretijd Luckassen geblesseerd op het veld lag na de zoveelste harde overtreding, maakte Robinho met een geplaatst schot van zestienmeter gelijk.

Uiteindelijk pakte PSV nog een extra punt door de strafschoppen beter te nemen. Namens de Eindhovenaren waren Lozano, Hendrix, Donyell Malen, Obispo en Pereiro trefzeker vanaf elf meter, terwijl een van de spelers van Fluminense miste.

PSV vliegt deze zaterdag weer terug naar Nederland, waar Cocu en zijn ploeg de competitie volgende week zondag hervatten met een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo.