PSV keizer van de blessuretijd, Olde Riekerink kan De Haan evenaren

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdagavond treedt PSV in het Philips Stadion aan tegen Willem II. Promovendus Fortuna Sittard jaagt tegen FC Utrecht op zijn eerste zege.

PSV keizer van de blessuretijd, Olde Riekerink kan De Haan evenaren

VVV-Venlo - SC Heerenveen

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel:

• Tijdens de eerste drie speelrondes noteerden VVV-Venlo en SC Heerenveen al alle mogelijke uitslagen. Na een zege, een gelijkspel en een verliesbeurt staan beide clubs op vier punten.

• VVV-Venlo noteerde in dit prille Eredivisie-seizoen slechts vier schoten op doel, het laagste aantal van alle clubs. Deze schoten leverden wél twee goals en dus vier punten op.

• Kan Morten Thorsby het ook in september? De middenvelder staat op tien Eredivisie-doelpunten en zeven daarvan maakte hij in augustus. Geen enkele SC Heerenveen-speler maakte ooit meer goals in deze zomermaand.

VVV-Venlo veroverde vorige week een punt bij FC Utrecht.

• Dit is een duel tussen de teams met na drie Eredivisie-speelrondes gemiddeld het minste balbezit. VVV-Venlo noteerde een moyenne van 32 procent, SC Heerenveen kwam tot 37 procent.

VVV-Venlo zegevierde niet in zijn laatste zeven thuiswedstrijden. De laatste keer dat de ploeg uit Limburg langer zonder driepunter bleef voor eigen publiek - in alle competities - was in 2008. Destijds betrof het een serie van acht duels zonder thuiszege.

SC Heerenveen verloor in een spectaculair duel van Feyenoord.

• Treedt Jan Olde Riekerink in de voetsporen van Foppe de Haan? De clubicoon won in 1993 zijn eerste twee Eredivisie-uitwedstrijden als SC Heerenveen-trainer, een prestatie die sindsdien door niemand werd herhaald. Olde Riekerink maakt na de 2-3 zege bij PEC Zwolle tijdens de eerste speelronde nog kans.

Historie:

• VVV-Venlo - SC Heerenveen stond slechts zeven keer eerder op het programma in de Eredivisie. Waar de Friezen drie keer succes hadden, kraaide de thuisploeg maar eenmaal victorie. Drie edities eindigden onbeslist.

Die ene zege van VVV-Venlo stamt uit het seizoen 2009/10. Door goals van Ferry de Regt, Gonzalo García García en Sandro Calabro werd het 3-1, Gerald Sibon scoorde tegen namens SC Heerenveen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van VVV-Venlo - SC Heerenveen:

Seizoen: Uitslag:
2009/10 3-1
2010/11 2-2
2011/12 0-3
2012/13 1-1
2017/18 0-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Excelsior - ADO Den Haag

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel:

• Afgelopen week vierde Excelsior ten koste van NAC Breda zijn eerste zege van dit Eredivisie-seizoen. ADO Den Haag pakte ook zijn eerste driepunter: Fortuna Sittard werd verslagen.

• Vorige week veroorzaakte Jurgen Mattheij voor de achtste keer een strafschop in de Eredivisie. Sinds zijn debuut in 2011 deed geen speler dit vaker.

Excelsior triomfeerde vorige week bij NAC Breda.

• Gedurende de eerste drie speelrondes wonnen spelers van ADO Den Haag 54,7 procent van de persoonlijke duels. Alleen de PSV'ers (winstpercentage van 54,9) presteerden beter op dit vlak.

• In zijn laatste twaalf Eredivisie-duels realiseerde ADO Den Haag geen enkele keer een clean sheet. De laatste keer dat de residentieclub in dit opzicht een zwakkere reeks noteerde, was in 2012/13 (veertien achtereenvolgende wedstrijden met minimaal één tegengoal).

Gedurende de eerste drie speelrondes was Jerdy Schouten de ultieme balafpakker. De Excelsior-speler veroverde 28 keer het balbezit voor zijn ploeg, het vaakst van alle veldspelers in de Eredivisie.

ADO Den Haag pakte tegen Fortuna Sittard zijn eerste punten.

Historie:

• Slechts één van de vorige vijftien Eredivisie-duels tussen Excelsior en ADO Den Haag met Kralingen als decor werd gewonnen door de thuisclub. De bezoekers hadden negen keer succes, waaronder in de laatste vier edities. Slechts eenmaal won ADO vijf keer op rij bij een specifieke tegenstander, tegen NAC tussen 1968 en 1973.

• Opmerkelijk is dat in de laatste vijftien onderlinge Eredivisie-wedstrijden (thuis en uit) tussen Excelsior en ADO Den Haag beide teams tot scoren kwamen. ADO Den Haag hield als laatste de nul, op 28 april 1987 won de ploeg met 0-2 bij Excelsior.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Excelsior - ADO Den Haag:

Seizoen: Uitslag:
2011/12 1-1
2014/15 2-3
2015/16 2-4
2016/17 1-2
2017/18 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV - Willem II

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel:

Na drie speelrondes was PSV de enige club zonder puntenverlies. De Eindhovenaren hebben drie punten meer dan Willem II, dat vorige week indruk maakte tegen Heracles Almelo

• Sinds de start van het seizoen 2008/09 produceerde PSV liefst 48 treffers in de toegevoegde speeltijd van de tweede helft. FC Twente (44 goals in de blessuretijd), Feyenoord (38) en Heracles Almelo (38) completeren de topvier.

• Willem II zegevierde zeventien keer in de Eredivisie-historie met een verschil van vijf treffers of meer. Bij vier van die overwinningen was Adrie Koster de hoofdtrainer, waaronder vorige week.

Afgelopen week ontsnapte PSV aan puntenverlies bij PEC.

• Mark van Bommel kan de eerste PSV-trainer sinds de eeuwwisseling worden die zegeviert in zijn eerste vier competitieduels. In 1999 was Eric Gerets de laatste oefenmeester die dat voor elkaar kreeg.

Fran Sol scoorde 29 keer in 65 Eredivisie-duels namens Willem II. Slechts twee spelers in de clubhistorie van de Tilburgers maakten vóór hun 75ste Eredivisie-wedstrijd hun dertigste treffer: Mariano Bombarda (in wedstrijd 51) en Coy Koopal (in duel 58).

Willem II zette zijn laatste drie uitwedstrijden in de Eredivisie in winst om, de beste reeks voor de Tilburgers sinds 1999 (destijds vijf achtereenvolgende zeges buitenshuis).

Willem II maakte vorige week indruk tegen Heracles Almelo.

Historie:

• PSV fungeert voor de 43ste keer als gastheer van Willem II in een Eredivisie-duel. De Eindhovenaren staan op 37 zeges en gingen slechts twee keer onderuit. In het seizoen 1983/84 won Willem II voor het laatst op bezoek bij PSV.

In de afgelopen drie edities won PSV met respectievelijk 2-0, 5-0 en 4-0. De laatste Willem II-goal dateert van 31 januari 2015 en werd gemaakt door Robert Braber (2-1 zege PSV).

De laatste 5 Eredivisie-edities van PSV - Willem II:

Seizoen: Uitslag:
2012/13 3-2
2014/15 2-1
2015/16 2-0
2016/17 5-0
2017/18 4-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Fortuna Sittard - FC Utrecht

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Rob Dieperink

Actueel:

• Samen met PEC Zwolle was Fortuna Sittard de enige club zonder overwinning in de eerste drie speelrondes. De Limburgers staan op één punt. FC Utrecht speelde afgelopen week gelijk tegen VVV-Venlo (1-1) en kwam daarmee op vier punten.

Fortuna Sittard jaagt op zijn eerste thuiszege in de Eredivisie sinds 13 april 2002. Destijds werd FC Twente verslagen door goals van Ronald Hamming en Dennis Gerritsen: 2-0.

• Met zijn zeer fraaie pegel tegen VVV-Venlo werd Nicolas Gavory de zevende Fransman die namens FC Utrecht scoorde in de Eredivisie. Alleen Nederland (183) en België (elf) leverden meer doelpuntenmakers voor de Domstedelingen.

Fortuna Sittard stond deze competitie nog geen minuut op voorsprong. Voorafgaand aan deze speelronde gold dat verder voor geen enkele andere club.

Andrija Novakovich (links) ging in de eerste drie speelrondes 38 kopduels aan, meer dan elke andere speler.
Andrija Novakovich (links) ging in de eerste drie speelrondes 38 kopduels aan, meer dan elke andere speler.

In zijn laatste zes uitwedstrijden kwam FC Utrecht niet tot winst, de slechtste serie voor de Domstedelingen sinds een reeks van tien uitduels zonder zege tussen december 2013 en augustus 2014.

Historie:

• Fortuna Sittard - FC Utrecht stond achttien keer eerder op het programma in de Eredivisie. De Limburgers trokken acht keer aan het langste eind en vijf keer hadden de bezoekers succes.

• De laatste keer dat Fortuna Sittard FC Utrecht ontving in de Eredivisie, op 19 december 2001, kwam er geen winnaar uit de strijd. Dirk Kuijt bepaalde die avond de eindstand op 3-3.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Fortuna Sittard - FC Utrecht:

Seizoen: Uitslag:
1997/98 3-1
1998/99 3-2
1999/2000 3-0
2000/01 0-1
2001/02 3-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.