Trio uitblinkers zorgt voor opluchting bij overtuigend ADO

Reacties

ADO Den Haag heeft de eerste punten van het seizoen binnen. Na twee nederlagen op rij volgde vrijdag een ruime zege op Fortuna Sittard. Waar ADO zich in de openingsronde op eigen veld nog liet foppen door een promovendus, was het dit keer veel te sterk voor een ploeg die vorig seizoen op het tweede niveau speelde. Dat was met grote dank aan roergangers Melvyn Lorenzen, Elson Hooi en Nasser El Khayati.

Trio uitblinkers zorgt voor opluchting bij overtuigend ADO
ADO Den Haag
ADO Den Haag
3 - 1
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

Bij ADO was de sfeer de afgelopen week verre van optimaal. De Hofstedelingen hadden tijdens de seizoensopening thuis al met 1-2 verloren van promovendus FC Emmen, een domper die vorige week zaterdag werd vervolgd met een veelbesproken 4-2 nederlaag bij Heracles Almelo. De woede van trainer Fons Groenendijk richtte zich na die wedstrijd vooral op de videoscheidsrechter: hij doopte de VAR om tot 'Vreselijke Arbitrale Ravage'. In aanloop naar het thuisduel met Fortuna liet de oefenmeester nog weten dat hij ondanks die slechte start van druk niets wilde weten.

Toch zal alles en iedereen in Den Haag - Groenendijk voorop - opgelucht zijn na de eerste overwinning, die halverwege de eerste helft werd ingeleid door Tom Beugelsdijk. De centrumverdediger hield de bal drie keer hoog met zijn hoofd, om vervolgens Lorenzen weg te sturen met een wilde trap naar voren. De rappe Duitser dook in de ruimte achter de Fortuna-defensie, nam de bal met zijn borst niet perfect mee, maar tikte de bal met het tweede balcontact behendig voorbij keeper Alexei Koselev.

Uitblinkers
Die voorsprong voor de thuisploeg was op dat moment licht tegen de verhoudingen in. Met name rechtsbuiten André Vidigal liet zich een paar keer dreigend zien namens de Limburgers. Vorige week moest hij het nog doen met een reservebeurt en kwam hij halverwege in het veld voor Gavin Vlijter, in Den Haag mocht de Portugees vanaf de aftrap spelen. Vidigal was daarbij van plan zich te bewijzen, maar zijn pogingen voorafgaand aan de 1-0 gingen naast en over het doel van Indy Groothuizen.

Ondanks die goede bedoelingen van Fortuna, had ADO het duel nog vóór de pauze beslist. Waar Groenendijk na het duel in Almelo vorige week dus nog volop klaagde over de videoscheidsrechter, had hij de arbitrage nu aan zijn zijde. Een lichte overtreding op Hooi werd door scheidsrechter Dennis Higler bestraft met een penalty, iets waar de videoref het na het bekijken van de beelden mee eens was, waardoor El Khayati vanaf de stip voor 2-0 zorgde.

Tien minuten na de pauze deed ADO er nog een schepje bovenop; de derde treffer was een bijzonder fraaie co-productie van de drie uitblinkers. Hooi kapte zich voorbij Fortuna-rechtsback Clint Essers en gaf de bal met links laag voor, Lorenzen legde de bal met een kunstig en achteloos hakje klaar voor de inlopende El Khayati, die simpel de 3-0 kon binnenschieten. De spelmaker had even later zelfs een hattrick kunnen laten noteren, maar na wederom een overtreding op Hooi faalde hij bij zijn tweede poging vanaf elf meter: Koselev stopte de pingel.

In de slotfase redde Fortuna de eer. Lisandro Semedo dook plotseling op aan de linkerkant van het ADO-doel en schoot de bal onder de grabbelende Groothuizen door. Vrijwel direct daarna leek invaller Erik Falkenburg - die vanwege zijn gebroken neus met een masker speelde - nog de 4-1 te verzorgen, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Zodoende bleef het bij 3-1 in het Cars Jeans Stadion, waardoor Fortuna op één punt blijft staan en ADO het eerste succesje van het seizoen kon vieren.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
10
Willem II
34
13
5
16
58-72
-14
44
11
sc Heerenveen
34
10
11
13
64-73
-9
41
12
VVV-Venlo
34
11
8
15
47-63
-16
41
13
PEC Zwolle
34
11
6
17
44-57
-13
39
14
FC Emmen
34
10
8
16
41-72
-31
38
15
Fortuna Sittard
34
9
7
18
50-80
-30
34
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Voorafgaand aan de 3-1 zege op Fortuna Sittard besprak VI-verslaggever Reon Boeringa nog de situatie bij ADO Den Haag.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.