PSV heeft de lastige uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk gewonnen. Dankzij een goal van Johan Bakayoko heeft het team van Ruud van Nistelrooij de druk op de concurrentie weer opgevoerd.

RKC Waalwijk
0 - 1
PSV
PSV

PSV was gewaarschuwd voor de kracht van RKC, dat eerder dit seizoen door Van Nistelrooij al werd geprezen vanwege onder meer de ervaring. Het team van Joseph Oosting kon hoop putten uit zijn meest recente thuiswedstrijden in de Eredivisie. RKC was al vijf thuisduels in de competitie ongeslagen. De thuisploeg begon ook aardig aan de wedstrijd en was in de zevende minuut via Jurriën Gaari dicht bij een doelpunt. Uit een corner kopte de verdediger de bal van dichtbij in het zijnet.

Daarvoor had Fábio Silva aan de andere kant al een goede kans gehad. De Portugees mocht voor de derde keer op rij starten van Van Nistelrooij, opnieuw voorin aan de linkerzijde van Luuk de Jong. Ten opzichte van de bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag van afgelopen donderdag was bij PSV maar één wijziging doorgevoerd. De tegen ADO gespaarde Xavi Simons was in de ploeg gekomen en startte als nummer 10. Guus Til was buiten de basis gevallen, hij ontbrak vanwege fysieke problemen ook in de wedstrijdselectie.

Het was Simons die de wedstrijd in handen nam en RKC in de problemen bracht door meer te gaan zwerven over het middenveld. Het tempo werd opgevoerd door de bezoekers, die steeds makkelijker de ruimtes wisten te vinden. Etiënne Vaessen kon in de 35ste minuut met een knappe reflex voorkomen dat Simons de score opende. De RKC-goalie stopte op het nippertje met zijn linkervoet de bal bij het van richting veranderde schot van de smaakmaker van de Eindhovenaren. Amper een minuut later werd Vaessen alsnog geklopt. In een klutssituatie belandde de bal via Joey Veerman bij Bakayoko, die scoorde met een harde volley: 0-1. Voor de negentienjarige Belg was dat al zijn derde goal in zijn laatste vier Eredivisie-wedstrijden.

Klik boven- of onderaan de tweet om het doelpunt van Bakayoko via Twitter te bekijken.

PSV was de bovenliggende partij, maar RKC was zo af en toe wel degelijk dreigend. Als de middenmoter gevaarlijk werd, dan was Iliass Bel Hassani daar vaak bij betrokken. Uit een voorzet van de spelmaker kopte Michiel Kramer de bal vroeg in de tweede helft nipt naast. PSV kwam met de schrik vrij. De vraag is of hetzelfde gezegd kan worden over de blessure van Luuk de Jong. De spits van de Eindhovenaren viel in de 56ste minuut uit nadat hij zijn enkel leek te hebben verdraaid, bij het onder druk zetten van Vaessen. Al snel was duidelijk dat de routinier die deze week zijn afscheid als Oranje-international aankondigde niet verder kon.

Anwar El Ghazi kwam als vervanger van De Jong binnen de lijnen en maakte snel na zijn entree bijna de 0-2. Een schot van de aanvaller eindigde tegen de lat. PSV verzuimde meer afstand te nemen van RKC, dat in de slotfase steeds meer risico ging nemen. Joël Drommel werd een paar keer getest en de vervanger van de geblesseerde Walter Benítez bleef overeind.

Door de nipte overwinning heeft PSV de achterstand op koploper Feyenoord weer teruggebracht tot zes punten. De Eindhovenaren blijven voorlopig vierde en hijgen AZ in de nek. De Alkmaarders hebben slechts één punt meer dan PSV. Ajax is als laatste aan zet van de teams in de topvier en speelt een thuiswedstrijd tegen NEC Nijmegen (aftrap 16.45 uur).