PSV-flop Scamacca vecht zich met een grote omweg naar de top

Reacties

In de Eredivisie mislukte hij volledig, maar de nog altijd pas 21-jarige Gianluca Scamacca lijkt zijn belofte eindelijk in te gaan lossen. Bij Genoa kan hij voorlopig niet meer stuk.

PSV-flop Scamacca vecht zich met een grote omweg naar de top

Op vijftienjarige leeftijd dook de 1,95 meter lange spits op bij PSV, dat Scamacca begin 2015 - kort na zijn zestiende verjaardag - voor drie jaar vastlegde. Dat werd gezien als een enorme stunt, want de boomlange aanvaller had ook de aandacht getrokken van enkele internationale topclubs. 'Hij kiest heel bewust voor deze stap in zijn ontwikkeling', aldus toenmalig technisch manager Marcel Brands bij de presentatie van Scamacca, die transfervrij overkwam van AS Roma. In de jeugd maakte hij vooral vanwege zijn fysiek grote indruk.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De verwachtingen in Eindhoven waren hooggespannen, maar uiteindelijk kwam Scamacca niet verder dan 35 minuten verdeeld over drie wedstrijden in de Eerste Divisie namens Jong PSV. Na twee invalbeurten in het seizoen 2015/16 speelde de spits op 27 januari 2017 zijn laatste wedstrijd namens de beloften. Scamacca kwam op bezoek bij FC Emmen in de 65ste minuut binnen de lijnen als vervanger van Sam Lammers en drie minuten later kreeg hij een rode kaart vanwege natrappen.

Het bleek zijn laatste wapenfeit namens de Eindhovenaren. Vier dagen na zijn rode kaart in Emmen vertrok Scamacca door de achterdeur: Sassuolo haalde de net achttienjarige spits terug naar Italië. Na drie korte invalbeurten in de Serie A werd het talent in de tweede helft van het seizoen 2017/18 verhuurd aan Cremonese, waarvoor hij één keer scoorde in veertien duels in de Serie B. Die zomer daarop was Scamacca twee keer trefzeker tijdens het EK Onder-19. In de finale tegen de leeftijdsgenoten van Spanje scoorde de spits één keer, maar de wedstrijd werd door Italië met 4-3 verloren.

Kort na dat toernooi dook Scamacca ineens op bij PEC Zwolle, maar ook zijn rentree in Nederland draaide uit op een grote teleurstelling. In tien Eredivisie-duels scoorde de spits niet en al na een half jaar namen beide partijen afscheid van elkaar. In de verschillende Italiaanse jeugdteams maakte Scamacca het ene na het andere doelpunt, maar bij zijn clubs wilde het maar niet lukken. Tot vorig seizoen, want bij Ascoli maakte de Sassuolo-huurling eindelijk indruk. Scamacca kende een vliegende start, want in zijn eerste twee bekerduels scoorde hij vier keer, en ook in competitieverband liet hij zich gelden. De spits scoorde negen keer in de Serie B.

Ook tegen Torino was Gianluca Scamacca woensdagavond trefzeker.
Ook tegen Torino was Gianluca Scamacca woensdagavond trefzeker.

Sassuolo vond het afgelopen zomer echter nog te vroeg voor een kans in de hoofdmacht van de Neroverdi, maar wilde wel weten hoe Scamacca het zou doen op het hoogste niveau in Italië. Dus werd de spits voor een seizoen gestald bij Genoa, waar hij fantastisch begonnen is. Na een doelpuntloos debuut op bezoek bij Hellas Verona volgden vorige week twee treffers tijdens de 2-1 thuiszege op Catanzaro in de strijd om de Coppa Italië. En daar bleef het niet bij, want Scamacca scoorde zondag in de stadsderby bij Sampdoria (1-1) en woensdag thuis tegen Torino (1-2 verlies) ook. En dan gaat het snel, want Italiaanse media melden dat Scamacca mogelijk tijdens de volgende interlandperiode al een kans krijgt in de hoofdmacht van Italië.

Bijna zes jaar nadat hij als een grote belofte was neergestreken in Nederland, lijkt Scamacca eindelijk de hooggespannen verwachtingen waar te maken. Het nationale elftal lonkt zelfs al en de spits werd al in verband gebracht met clubs als Benfica, Juventus en AC Milan. Sassuolo lijkt in ieder geval goud in handen te hebben.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Genoa
Meer over Genoa
Meer Sassuolo
Meer over Sassuolo
Meer Serie A
Meer over Serie A
Meer G. Scamacca
Meer over G. Scamacca
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.