PSV declasseert Ajax in belangrijk duel om Champions League-voetbal

PSV heeft zondagmiddag in de Eredivisie een harde dreun uitgedeeld aan een dolend Ajax. Er werd in eigen huis op overtuigende wijze met 3-0 gewonnen, waardoor de Eindhovenaren de tweede plek in de competitie overnemen. Ondanks het voor PSV gunstig verlopen wedstrijdbeeld werd het duel ontsierd door een tijdelijke staking.

PSV
PSV
3 - 0
Ajax
Ajax

Sangaré en Bassey
De tweede plek in de Eredivisie stond op het spel in Eindhoven, beide teams begonnen met een andere basisopstelling dan gebruikelijk. Calvin Bassey startte - aangekondigd door trainer John Heitinga - centraal achterin en Ibrahim Sangaré keerde terug op het middenveld van PSV. Heitinga kondigde voor de wedstrijd nog meer aan: hij herkende in voorzetten de kracht van PSV.

Ondanks deze kennis stond het na dertien minuten 1-0 door een kopdoelpunt van Luuk de Jong. De spits opende na een voorzet van Johan Bakayoko opnieuw de score in een wedstrijd tussen Ajax en PSV, net als tijdens de vorige editie in november (1-2 winst PSV). Voor de openingstreffer had PSV het initiatief, Ajax kreeg na de 1-0 meer en meer de bal. Veel verder dan een schot naast van Kenneth Taylor kwam de uitclub echter niet.

Spelers van PSV staan vol onbegrip voor het vak waar de beker richting Steven Berghuis vandaan kwam.
© ESPN

Onbegrijpelijke actie
In de tweede helft kreeg PSV al vroeg kansen via Joey Veerman en Bakayoko, driemaal bleek scheepsrecht. De voor Bassey ingevallen Brian Brobbey verspeelde de bal aan Veerman, die razendsnel Xavi Simons wegstak. De clubtopscorer won vervolgens het sprintduel van doelman Gerónimo Rulli. De Argentijn legde Simons neer en gaf zo een penalty weg. De smaakmaker van PSV benutte de strafschop vervolgens zelf voor de 2-0 tegen Ajax. Dat maakte het moment van zeven minuten later nóg onbegrijpelijker.

In een belangrijke wedstrijd voor de strijd om Champions League-voetbal stond PSV er bijzonder goed voor, toch besloot een persoon vanuit het thuisvak een beker richting Steven Berghuis te gooien. Conform de nieuwe richtlijnen van de KNVB dirigeerde scheidsrechter Serdar Gözübüyük de spelers na iets minder dan zestig minuten naar binnen. Na een afkoelperiode van vijftien minuten werd het duel hervat en leek het moment averechts te werken voor PSV.

Het moment van de 1-0 van Luuk de Jong.

Twee keer de paal
Het was namelijk Ajax dat kort na de hervatting zijn grootste kans kreeg. Taylor schoot van afstand in, maar via beide palen bleef de bal uit het PSV-doel. Een echte Amsterdamse opleving bleef echter uit en tien minuten tijd besliste PSV de wedstrijd. De Jong kreeg opnieuw een voorzet vanaf de flank, hij verlengde de bal via Ajax-speler Florian Grillitsch richting doel. Ajax zocht in de slotfase nog naar eerherstel, maar dat kwam er niet meer in het Philips Stadion. Sterker nog: in de extra tijd liet Ismael Saibari nog een grote kans op de 4-0 liggen.

Door de overwinning neemt PSV de tweede plek over van Ajax. Die klassering geeft aan het einde van het seizoen recht op een ticket voor de derde voorronde van de Champions League. De nummer drie gaat het voorportaal van de Conference League in. PSV en Ajax staan volgende week wederom tegenover elkaar, in een herhaling van de bekerfinale van vorig seizoen. In de bekerfinale staat dan weer een ticket voor de groepsfase van de Europa League op het spel.