PSV boekt makkelijke winst op AZ na turbulente week

PSV is door een soevereine overwinning op bezoek bij AZ de voorlopige nummer twee van de Eredivisie. In Alkmaar werd met 3-1 gewonnen, waardoor het gat met koploper Ajax is verkleind tot vier punten. Bovendien kan PSV zondag rustig de topper Feyenoord-Vitesse aanschouwen om te zien hoe de concurrentie het doet.

PSV boekt makkelijke winst op AZ na turbulente week

In het voorproefje van de bekerfinale, op 9 mei staan PSV en AZ in de eindstrijd tegenover elkaar, was de eerste échte kans voor AZ. Adam Maher, die zowel in Eindhoven als bij Ajax hoog op het verlanglijstje staat, schoot de bal in het zijnet. Langzaamaan kwam PSV beter in de wedstrijd. Nick Viergever kon een schot van Tim Matavz, die net als Wilfred Bouma in de basis startte, nog van de doellijn koppen, maar in de 36ste minuut was het wél raak.

Mark van Bommel was de maker van het openingsdoelpunt. De controleur op het Eindhovense middenrif schoot vanaf ruim twintig meter een vrije trap snoeihard in de bovenhoek. De inzet haalde een snelheid van ruim 102 kilometer per uur. Bij AZ was Maher de enige die herhaaldelijk gevaarlijk kon worden, maar ook hij moest toezien hoe Dries Mertens in de 57ste minuut voor 0-2 zorgde. De Belg was het eindstation van een soepele PSV-aanval, die begon omdat Kevin Strootman Maher de bal ontfutselde. Uiteindelijk kwam de bal opnieuw bij Strootman terecht, behield de Oranje-international met een breedteballetje het overzicht en kon Mertens eenvoudig binnenschuiven.

Kort daarna profiteerde Jeremain Lens van Alkmaars geschutter in de defensie. Etiënne Reijnen schoot de bal zomaar in zijn voeten, waarna Lens zich behendig vrijspeelde en afrondde: 0-3. Omdat AZ niet verder kwam dan een late aansluitingstreffer van Aron Jóhannsson sloot PSV een week vol onrust (ontstaan na het verlies (2-3) van zondag tegen Ajax af met drie punten.

Door de overwinning is PSV voorlopig tweede met drie punten voorsprong op Feyenoord en twee op Vitesse. Bij een zege voor Feyenoord of een remise in het duel van zondag behoudt PSV de tweede plaats. Bij een Arnhemse zege is Vitesse weer de nummer twee. Die plaats geeft recht op deelname aan de voorronde van de Champions League.

AZ, dat dertiende blijft met nog steeds maar vier punten meer dan nummer zestien Roda JC Kerkrade, krijgt op 9 mei in de bekerfinale de kans op revanche. Saillant is dat als PSV daadwerkelijk Champions League-voetbal afdwingt, AZ door die finaleplek in de voorronde van de Europa League mag uitkomen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen