PSV bijna perfect in kampioensduels, Ajax sterk tegen koplopers

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag kan PSV in een rechtstreeks duel met Ajax beslag leggen op de landstitel. 

PSV bijna perfect in kampioensduels, Ajax sterk tegen koplopers

PSV - AJAX

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Laatste 5 duels PSV: 12 punten
Laatste 5 duels Ajax: 12 punten

ACTUEEL

• De uitgangssituatie in het Philips Stadion is kraakhelder. Als PSV wint, kroont het zich voor de 24ste keer tot kampioen van Nederland. Bij elk ander resultaat wordt het feestje van de Eindhovenaren met minimaal enkele dagen uitgesteld.

PSV kan al tiende landstitel sinds 2000 grijpen.

• Met 25 overwinningen in 30 duels is PSV een van de best presterende Eredivisie-clubs aller tijden. Als de Eindhovenaren hun resterende vier wedstrijden winnen, finishen ze op maar liefst 89 punten. De laatste keer dat een club zo sterk voor de dag kwam in de vaderlandse competitie was Ajax in 1998.

Ajax rekent op Ziyech in duel met 'spelhervatting-machine' PSV.

Ajax is dit seizoen vooral na rust op dreef. De Amsterdammers maakten liefst 56 goals in de tweede helft, oftewel zeventig procent van het totaal.

• Voor het eerst sinds het seizoen 2010/11 kan de kampioenswedstrijd er één worden tussen de nummer één en de nummer twee. Destijds pakte Ajax de landstitel door FC Twente - de koploper na 33 speelrondes - te verslaan in een rechtstreeks duel.

• Ajax won dit Eredivisie-seizoen zijn drie eerdere duels met traditionele topclubs. Slechts tweemaal zegevierden de Amsterdammers in alle competitiewedstrijden tegen PSV en Feyenoord: in 1988/89 en 1994/95.

'Ajax moet ultieme vernedering tegen PSV zien te voorkomen'

• Slechts drie spelers troffen vaker doel in een kampioenswedstrijd dan Luuk de Jong (vier keer): Johan Cruijff (zeven keer), Dick van Dijk (vijf maal) en Siem de Jong (vijf keer).

Ajax zegevierde in liefst zeven van de laatste tien Eredivisie-duels met de koploper van dat moment. Eenmaal gingen de Amsterdammers in zo'n duel onderuit en twee keer werd het een gelijkspel.

PSV presteert doorgaans sterk in kampioenswedstrijden. Negen van de laatste tien matchpoints werden benut; alleen in 2008 tegen FC Twente werd het feest uitgesteld. Uiteindelijk werd PSV dat seizoen alsnog kampioen.

PSV - Ajax: op deze vijf edities zat ook veel spanning.

• Als trainer pakte Erik ten Hag tegen elke Eredivisie-club minimaal één punt, behalve tegen PSV. Vijf keer stuitte de oefenmeester op de Eindhovenaren en vijf keer leed zijn club een nederlaag.

HISTORIE

• In elk Eredivisie-seizoen stond PSV - Ajax op het programma. De Eindhovenaren zegevierden in dertig van de vorige 61 thuisduels met de Amsterdammers. Zestien keer kraaide Ajax victorie en vijftien ontmoetingen bleven onbeslist.

• 51 weken geleden werd de vorige PSV - Ajax afgewerkt. Dankzij een rake vrije trap van Jürgen Locadia wonnen de Eindhovenaren op 23 april 2017 met 1-0.

Vorige week knokte PSV zich langs AZ.
Ajax won vorige week nipt van Heracles Almelo.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen PSV en Ajax:

Seizoen Uitslag
2012/13 2-3
2013/14 4-0
2014/15 1-3
2015/16 0-2
2016/17 1-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.