Feyenoord heeft zondagmiddag het chagrijn van zich afgespeeld. Onder aanvoering van fenomeen Robin van Persie wonnen de Rotterdammers uiteindelijk ruim van FC Emmen.

Feyenoord
4 - 0
FC Emmen
FC Emmen

De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst kreeg afgelopen woensdag een flinke tik te verwerken met de bekeruitschakeling door Ajax. De 0-3 nederlaag in de eigen Kuip tegen de grote rivaal kwam hard aan, maar vier dagen later kreeg de thuisploeg kans op revanche voor eigen publiek. Van Bronckhorst deed daarbij een beroep op twee nieuwe gezichten: Nicolai Jørgensen en Ridgeciano Haps vervingen Jens Toornstra en Calvin Verdonk.

Feyenoord was dus gebrand op revanche, maar daar was in de openingsfase weinig van terug te zien. Het was Emmen dat in de eerste helft de grootste kansen kreeg. Sven Braken kreeg twee enorme mogelijkheden om de score te openen namens de promovendus, maar dat verzuimde hij tweemaal. Bij de eerste kans botste hij door een slechte aanname vol op Kenneth Vermeer, die op slag van rust de strijd moest staken. Derde doelman Joris Delle (foto onder) maakte zo zijn Eredivisie-debuut (Justin Bijlow is nog altijd geblesseerd).

Delle kwam het veld in bij een 1-0 stand, want Robin van Persie had in de 38ste minuut de ban gebroken. Hij kwam goed voor zijn man en tikte een lage voorzet van Sam Larsson van dichtbij binnen. Zeven minuten na rust verdubbelde Van Persie de score. De routinier haalde doeltreffend uit na een prima combinatie met Steven Berghuis, die zo alweer zijn elfde assist van het seizoen gaf: 2-0.

In minuut 63 deelde Van Persie de genadeklap uit. De Feyenoord-captain kreeg de bal voor zijn voeten na doorkoppen van Jeremiah St. Juste en passeerde doelman Kjell Scherpen voor de derde keer: 3-0. De 35-jarige Van Persie maakte zo zijn allereerste hattrick in de Eredivisie. In 2003 maakte hij er wel vijf tegen AGOVV in het bekertoernooi, maar in de competitie lukte het hem nog niet eerder.

Het hoogtepunt van de wedstrijd kwam echter van de voet van Berghuis. De rechtsbuiten schoot een kwartier voor tijd een vrije trap schitterend binnen. Vanaf de punt van het strafschopgebied krulde hij de bal over de muur en buiten bereik van Scherpen in de bovenhoek: 4-0. Met de goal van Berghuis staat Feyenoord nu op veertien goals in zijn laatste drie thuisduels in de Eredivisie.

Van Bronckhorst schonk in de slotfase nog wat speelminuten aan Orkun Kökcu en Luis Sinisterra, die figurant was bij de publiekswissel van Van Persie. Feyenoord boekte zo zijn elfde zege in twaalf thuisduels in de Eredivisie. Emmen lijdt zijn derde nederlaag op rij en blijft de nummer zestien van Nederland.