Presentatie Jans: over Ronnie Potter, de CIA en de Ron Jans-dans

Reacties

Het journaille en de fans van FC Cincinnati hebben tijdens de presentatie van de nieuwe hoofdcoach Ron Jans kennis kunnen maken met de Nederlander. Wat ze zagen: een totaal ontspannen Jans, die geluk uitstraalde en met de nodige humor over zijn verleden én de toekomst sprak.

Presentatie Jans: over Ronnie Potter, de CIA en de Ron Jans-dans

Vannacht, Nederlandse tijd, kwam de bevestiging van wat al een publiek geheim was: Jans is de nieuwe trainer van de hekkensluiter van de Eastern Conference. De voormalige coach van onder meer FC Groningen en PEC Zwolle tekende voor achttien maanden. Dinsdag zal hij voor het eerst op het trainingsveld staan en zondag wacht al de derby tegen Columbus Crew.

Soccer
Tijdens zijn presentatie werd Jans maandag achter het spreekgestalte vergezeld door Gerard Nijkamp, de directeur die hem naar Amerika haalde. Met hem behaalde Jans flinke successen bij PEC Zwolle. 'In Nederland ben ik vrij bekend, maar ik realiseer me dat ik me hier in Amerika eerst even moet voorstellen. Ik ben zestig jaar oud, 37 jaar getrouwd met de liefde van mijn leven, Marjo, en heb drie zoons. Ik ben een echte familieman, maar daarbuiten draait alles om voetbal. Of soccer, zoals jullie hier zeggen. Dat zal ik vanaf nu ook doen', zo begon de ontspannen Jans.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vervolgens passeerde een veelvoud van onderwerpen. 'Zes weken geleden belde Gerard met de vraag of ik wilde komen. Daar moest ik toen over nadenken', aldus Jans, die zich liet overhalen door de doortastendheid van zijn nieuwe club, die vol voor hem ging. 'Soms had ik het idee dat ik met de CIA aan het praten was, zo diep ging het. Mijn vrouw moest ook overtuigd worden, maar dat lukte voorzitter Jeff Berding toen hij naar Amsterdam kwam. Vier uur lang praatten we, al had ik in eerste instantie het idee dat ze mijn vrouw als hoofdtrainer wilden vastleggen', grapte de ervaren coach. 'Maar met zijn komst toonde hij wel hoe graag ze me wilden hebben. Daarna ben ik hier nog vier dagen geweest en heb ik met heel veel mensen gesproken, ook met Yoann Damet. Hij had nogal wat op zijn schouders, ik ben blij dat ik die druk over kan nemen', aldus Jans over Damet, die van interim-coach een stapje terugdoet tot assistent van de Nederlander. Ook Ivar van Dinteren wordt assistent van Jans.

Jans vertelde ook uitvoerig over de beweegredenen om het avontuur aan te gaan. 'Twee jaar ben ik directeur bij Groningen geweest. Ik weet nu dat ik géén directeur ben, ik ben een coach. Vervolgens zou ik weer een sabbatical nemen omdat ik alleen coach wilde zijn. In juni heb ik wat aanbiedingen gehad om weer in Nederland aan de slag te gaan, maar ik wilde niets overhaasten. En toen belde Gerard. Mijn sabbatical duurde dus een maand en vervolgens overtuigden ze me om hier naartoe te komen.'

Toverstaf
Met nog tien duels te gaan staat Jans met Cincinnati laatste, al hoeft hij niet te vrezen voor degradatie. Die is er niet in de MLS. 'Ik ben niet Ronnie Potter met een magische toverstaf. We gaan nu niet ineens de tien volgende wedstrijden winnen. Nee, ik wil mijn bijdrage leveren en bouwen aan de club. Zodat we over een jaar verder zijn. Ik wil van Cincinnati een gerespecteerde club maken in de MLS en in de toekomst play-offs spelen. Voor een doestelling op korte termijn is het nog wat vroeg, maar ik wil zien dat we ons niet neerleggen bij de laatste plaats. En we staan onderaan, dus het kan alleen maar beter gaan.'

Over het niveau van de MLS is Jans zeer positief. 'Tien jaar geleden zag je de MLS op tv en dan zag je overal de lijnen van het American Football. Maar dat is niet meer. De competitie wordt steeds sterker. Ik ben op bezoek geweest toen Cincinnati tegen Houston speelde, we stonden laatste en er waren 26.000 mensen zó positief en enthousiast. Dat heeft ook geholpen.'

Ron Jans-dans
In 2014 won Jans met PEC Zwolle de KNVB-beker, een van zijn grootste successen. In de daaropvolgende festiviteiten haalde hij zelf ook het nieuws door al dansend het succes te vieren. De zogeheten Ron Jans-dans was ook in Cincinnati doorgedrongen. Of hij dat bij zijn nieuwe club ook ging doen? 'Nee, ik ben hier niet om grappig te zijn, ik houd van het leven; dat is het gewoon. En ik heb het vooral naar mijn zin als we winnen. Ik wil mensen inspireren, positief zijn en energie uitstralen. Ik hoop dat jullie dat terug gaan zien. Als directeur heb ik twee jaar écht moeten werken, verder heb ik mijn loopbaan nooit als werken gezien. Ik ging helemaal op in het voetbal. Ik ben dankbaar voor mijn leven… Maar dansen, nee, dat niet meer. Alhoewel, als we kampioen worden, dan doe ik wel een dansje.'

Jans kijkt uit naar zijn nieuwe uitdaging. 'Ik hield van mijn leven in Nederland, maar dit is een heel groot avontuur. Zeker als iedereen zo aardig blijft als ze nu zijn', zo sloot hij met een twinkeling in zijn ogen af .

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier de hele presentatie van Jans.

Zo werkt de MLS

De MLS is opgedeeld in twee divisies: de Western Conference en de Eastern Conference. In beide zones spelen twaalf clubs twee keer tegen elkaar, uit en thuis. Eenmaal komen ze uit tegen de ploegen uit de andere Conference. Een degradatieregeling is er niet.

De eerste zeven clubs in de eindstand van beide Conferences plaatsen zich voor de strijd om de Audi MLS Cup. Ook die is gescheiden per divisie. De lijstaanvoerders zijn vrijgesteld van de eerste ronde, waardoor de play-offs starten met drie duels in beide competities. De nummer twee speelt tegen de nummer zeven, nummer drie tegen nummer zes en nummer vier tegen nummer vijf. Het betreft een enkele wedstrijd, waarbij de hoogste geklasseerde club thuis speelt. In de halve finales stromen de koplopers in, zij komen uit tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de nummer vier tegen nummer vijf. De winnaars van de Conference Finals maken in de MLS Cup Final uit wie zich landskampioen mag noemen.
MLS

Stand MLS 2019

Verenigde Staten

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
8
Chicago Fire
34
10
12
12
55-47
+8
42
9
Montreal Impact
34
12
5
17
47-60
-13
41
10
Columbus Crew
34
10
8
16
39-47
-8
38
11
Orlando City
34
9
10
15
44-52
-8
37
12
Cincinnati
34
6
6
22
31-75
-44
24
* Actueel tot en met 4 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Cincinnati
Meer over Cincinnati
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.