Premier League vergroot ongekende financiële kloof met andere competities

Reacties

Onder aanvoering van Chelsea is in januari in de Premier League zo'n 829 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe spelers. Dat bedrag is bijna twee keer zo hoog als de gezamenlijke uitgaven van de negen andere competities in de toptien van de competities met de hoogste transferuitgaven in januari.

Premier League vergroot ongekende financiële kloof met andere competities
© Pro Shots

De Premier League-clubs komen in het seizoen 2022/23 op een totaalbedrag van liefst drie miljard euro aan betaalde transfersommen (in zomer- en winterwindow). De Serie A komt met 797 miljoen euro aan totale investeringen in dit seizoen het dichtst in de buurt bij de Engelse competitie.

Van de 829 miljoen euro aan Premier League-uitgaven in januari komt 329 miljoen euro voor de rekening van het Chelsea van de Amerikaanse eigenaar Todd Boehly (foto). Chelsea verbrak voor Enzo Fernández het transferrecord op de wintermarkt: 121 miljoen euro.

Maar ook zonder big spender Chelsea zou de Premier League qua investeringen in januari ver boven de andere competities uitsteken. Na Engeland werd in de Franse Ligue 1 het meest uitgegeven aan nieuwe spelers: bijna 125 miljoen euro. De Duitse Bundesliga komt op de derde plaats met zo'n 68 miljoen euro voor winterse versterkingen.

In de Eredivisie werd in de afgelopen maand ruim 24 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe spelers. Voor vertrekkende spelers incasseerden de Eredivisie-clubs in totaal 97,8 miljoen euro. Het grootste deel van dat bedrag wordt door de transfers van Cody Gakpo (naar Liverpool) en Noni Madueke (naar Chelsea) bijgeschreven op de rekening van PSV.

Transferuitgaven in januari

# Competitie Uitgaven (miljoenen euro's)
1. Premier League (Eng) 829,8
2. Ligue 1 (Fra) 124,9
3. Bundesliga (Dui) 68,2
4. MLS (VS) 57,6
5. Superliga (Arg) 33,9
6. La Liga (Spa) 31,8
7. Serie A (Ita) 31,2
8. Championship (Eng) 28,2
9. Premier League (Rus) 27,1
10. Eredivisie 24,2

Cijfers via Transfermarkt.de

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.