Prachtige goals brengen Man United klein stukje dichter bij City

Spannend zal het waarschijnlijk wel niet meer worden, maar Manchester United heeft de achterstand op koploper Manchester City met drie punten verkleind. De ploeg van José Mourinho won dankzij de individuele klasse in de ploeg met 3-0 van Stoke City.

United profiteerde daarmee van de eerste seizoensnederlaag die Manchester City zondag leed bij Liverpool, maar de achterstand op de lijstaanvoerder is met twaalf punten nog altijd enorm. De manschappen van Mourinho zullen bovendien gemengde gevoelens overhouden aan het thuisduel met degradatiekandidaat Stoke: de tweede helft was weliswaar prima, maar in de eerste helft had Stoke nog een groot aantal kansen onbenut gelaten. De wedstrijd had daarom ook zomaar heel anders kunnen verlopen.

Stephen Ireland had moeten scoren op Old Trafford, maar deed dat niet.

United (waar Daley Blind ontbrak in de wedstrijdselectie) begon goed aan de eerste wedstrijd sinds tien dagen en had al in de zevende minuut een strafschop moeten krijgen, toen Moritz Bauer zijn arm om Anthony Martial sloeg. De bal ging, tot woede van de United-fans, echter niet op de stip. Twee minuten later sloeg de boosheid van de supporters om in vreugde, toen Antonio Valencia de bal heerlijk raakte en United op een 1-0 voorsprong zette.

Stoke krijgt kansen
Het antwoord van Stoke volgde al snel. Met Bruno Martins Indi als enige Nederlander in de basis gingen de bezoekers op jacht naar de gelijkmaker en Stephen Ireland was daar twee keer erg dicht bij, maar de middenvelder schoot bij beide kansen net naast. Even later troefde Peter Crouch David de Gea af in een luchtduel en leek Eric Maxim Choupo-Moting binnen te werken, maar Phil Jones wierp zich in de baan van het schot en voorkwam de 1-1.

United hield met de nodige moeite stand en verdubbelde zeven minuten voor rust de voorsprong. Net als het openingsdoelpunt van Valencia was ook deze treffer van grote schoonheid: Paul Pogba behield het overzicht en legde breed op Martial, die verwoestend uithaalde. Pogba was ook al de aangever bij de goal van Valencia en is nu in zijn laatste veertien competitiewedstrijden bij veertien goals betrokken geweest. Vier keer was hij de afmaker, tien keer de aangever.

David de Gea is blij met de 2-0 van Anthony Martial.

Kort voor rust deed Xherdan Shaqiri bijna wat terug namens Stoke, maar De Gea voorkwam met een geweldige redding de aansluitingstreffer. Stoke had dus voldoende kansen gekregen, maar United ging met een goed gevoel aan de thee. In de tweede helft probeerde Stoke alsnog terug in de wedstrijd te komen, maar de bezoekers werden nooit meer zo gevaarlijk als voor rust. Martial had United na een klein kwartier op 3-0 moeten zetten, maar van dichtbij kreeg hij de bal niet binnen.

Lukaku zorgt voor de beslissing
United kreeg in de tweede helft kans na kans en Juan Mata schoot net naast en net over, voordat een goal van de Spanjaard even later werd afgekeurd vanwege buitenspel. De derde goal kon simpelweg niet uitblijven en een kleine twintig minuten voor tijd besliste Romelu Lukaku de wedstrijd, door na een goede individuele actie de 3-0 binnen te rammen. Mame Biram Diouf kreeg nog een grote kans op de eretreffer, maar Stoke was maandagavond zwaar ondermaats in de afronding.

United staat dankzij de vijftiende competitieoverwinning van dit seizoen op vijftig punten: drie meer dan achtervolgers Liverpool en Chelsea. Manchester City heeft zoals gezegd nog twaalf punten meer dan United.

De stand in de top van de Premier League na 23 speelronden.