Fenomenaal Liverpool schiet ongeslagen status City aan flarden

Manchester City is in zijn 23ste Premier League-wedstrijd van het seizoen tegen een eerste nederlaag aangelopen. In een geweldige topper was Liverpool op Anfield met 4-3 te sterk.

Het was vanaf minuut één genieten op het volgepakte Anfield. Liverpool - dat eerder dit seizoen met 5-0 verloor van de Premier League-koploper - liet Manchester City geen moment in het spel komen door continu druk te zetten en op de bal te jagen. Daarin was een zeer belangrijke rol weggelegd voor Georginio Wijnaldum, die een ijzersterke wedstrijd speelde.

Al in de negende minuut volgde de beloning voor Liverpool, waar Virgil van Dijk vanwege hamstringklachten ontbrak. Fabian Delph verspeelde de bal aan Alex Oxlade-Chamberlain, die direct de aanval zocht en na een goede dribbel vanaf 25 meter de 1-0 tegen de touwen schoot. Zijn schuiver in de verre hoek leek niet volledig onhoudbaar voor doelman Ederson.

Georginio Wijnaldum speelde een ijzersterke wedstrijd op het Liverpool-middenveld.

City kwam er nauwelijks aan te pas tegen The Reds, die wel ontsnapten toen Sergio Agüero een teenlengte tekort kwam om een voorzet van Kevin De Bruyne binnen te tikken. De gelijkmaker viel vijf minuten voor rust helemaal uit het niets. Een geweldige lange pass van Kyle Walker kwam bij Leroy Sané, die Joe Gomez simpel aftroefde en de korte hoek vond: 1-1. Loris Karius, die verrassend de voorkeur kreeg boven Simon Mignolet onder de lat, zag er niet best uit.

Het doelpunt inspireerde City tot een prima start van de tweede helft, waarin Nicolás Otamendi de lat raakte met een kopbal. Het duurde echter niet lang voor Liverpool de controle weer overnam en het moordende tempo bepaalde. Oxlade-Chamberlain en Wijnaldum waren de baas op het middenveld, terwijl de City-defensie veel moeite had met de snelheid van Sadio Mané, Mohamed Salah en Roberto Firmino.

Een nieuwe voorsprong voor Liverpool werd aanvankelijk nog voorkomen door Ederson, die Oxlade-Chamberlain en Salah van scoren hield. Na een uur spelen was de doelman echter kansloos op een inzet van Firmino. De Braziliaan stiftte na een razendsnelle counter, opgezet door Wijnaldum, met veel gevoel raak: 2-1.

Roberto Firmino kreeg een gele kaart omdat hij zijn shirt uittrok na zijn treffer.

De fraaie goal van Firmino bleek een opmaat naar een briljante fase van Liverpool, dat in een tijdsbestek van acht minuten uitliep naar een 4-1 voorsprong. Na balverlies van Danilo schoot Mané nog op de paal, voordat de Senegalees een minuut later wel trefzeker was. Otamendi leverde de bal in onder druk van Salah, waarop de Egyptenaar Mané vond. De linksbuiten van Liverpool schoot uit stand met links prachtig in de kruising.

Ook de 4-1 mocht er zijn, al kreeg Liverpool hierbij wel wat hulp van Ederson. De doelman van City kwam ver uit zijn doel om een aanval te stoppen, maar schoot de bal zomaar in de voeten van Salah. De topscorer van Liverpool twijfelde geen moment en mikte de bal vanaf 35 meter in het lege doel.

Pas in de laatste tien minuten van de wedstrijd beet City nog iets van zich af en zowaar werd het nog spannend. Invaller Bernardo Silva schoot feilloos raak voor de 4-2 en Ilkay Gündogan maakte er zelfs 4-3 van op aangeven van Agüero. Een gelijkmaker zat er tot opluchting van de Liverpool-fans echter niet meer in, mede omdat Agüero een grote kopkans onbenut liet en bovendien buitenspel stond.

Door de eerste competitienederlaag van City dit seizoen kan Manchester United de achterstand op de koploper maandag tegen Stoke City verkleinen tot twaalf punten. Liverpool - dat liet zien ook zonder de naar Barcelona vertrokken Philippe Coutinho een ploeg te zijn om rekening mee te houden - klimt naar de derde plaats en heeft 47 punten na 23 duels. Ook United staat op 47, maar heeft dus nog een wedstrijd tegoed.