Prachtgoals helpen Juventus aan foutloze seizoenstart

Juventus is het Serie A-seizoen begonnen met een simpele overwinning. De Oude Dame won met 3-0 van Cagliari, dat op een gemiste penalty na maar weinig te vertellen had in Turijn. De treffers waarmee Juve de overwinning binnenhengelde waren stuk voor stuk van grote schoonheid.

Het seizoen begon vorige week nog met een tegenvaller voor veelvraat Juventus. De ploeg die in de laatste zes seizoenen liefst zes landstitels en drie Italiaanse bekers pakte, verloor in de strijd om de Super Cup na een spectaculair einde van Lazio (2-3). Daarbij kwam het vertrek van sterkhouder Leonardo Bonucci naar AC Milan én het feit dat concurrenten als Napoli, AS Roma en AC Milan steeds dichterbij lijken te komen, waardoor de Turijnse fans voor het eerst sinds jaren niet met een gerust hart aan het seizoen zijn begonnen.

De kritiek op trainer Massimiliano Allegri van de afgelopen week zal na de soevereine seizoensopening van zaterdagavond in ieder geval voor even naar de achtergrond verdwijnen. Al in de twaalfde minuut was het op fraaie wijze raak, toen Mario Mandzukic de bal uit een afgemeten voorzet van Stephan Lichtsteiner met de binnenkant van zijn voet in de lange hoek schilderde.

Debuut Matuidi
Na de doeltreffende volley van de Kroaat claimden beide ploegen nog voor rust een penalty, met wisselend succes. Eerst wilde Mandzukic een pingel nadat zijn kopbal tegen de arm van een Cagliari-verdediger kwam, niet veel later greep Alex Sandro wat onbeholpen in bij Duje Cop. Scheidsrechter Fabio Maresca negeerde het appèl van de bezoekers aanvankelijk, maar wees na het bestuderen van de tv-beelden alsnog naar de stip. Het bleef echter 1-0, want Gianluigi Buffon stopte de zwakke inzet van captain Diego Farias.

Op slag van rust besliste Juve het duel vervolgens, en de manier waarop was werkelijk oogstrelend. Juan Cuadrado legde de bal terug, Miralem Pjanic zocht en vond de diepgaande Paulo Dybala met een schitterende lange pass, de Argentijn schoot hard en hoog binnen. Dybala had direct na rust ook de 3-0 op zijn voet, maar hij krulde de bal prachtig op de lat. De derde treffer volgde in de 66ste minuut alsnog, en ook die goal was schitterend. Na een aanval over vele schijven schoof Gonzalo Higuaín de bal in de lange hoek voor het slotakkoord. Daarmee kent Juventus, waar aankoop Blaise Matuidi als invaller debuteerde, in ieder geval een foutloze start van de competitie.