Pover Marokko mist creativiteit van Ziyech en blameert zich

Marokko heeft zich geblameerd op het toernooi om de Afrika Cup. De Leeuwen van de Atlas misten in hun eerste duel creativiteit en zagen DR Congo er met de winst vandoor gaan: 1-0. Overleven in Groep C zal nog een hels karwei worden voor de mannen van bondscoach Hervé Renard.

Wie Marokko zag voetballen vroeg zich af waarom Hakim Ziyech geen plekje in het team werd gegund. De spelmaker van Ajax had niet misstaan in het team van Renard, die Ziyech niet dacht nodig te hebben in Gabon. In de tweede minuut raakte Mbark Boussoufa met een afstandsschot nog wel de lat, maar verder bleven voor rust echte kansen uit.

Ook DR Congo, tijdens de vorige editie van het toernooi om de Afrika Cup in 2015 nog verrassend derde, kon voor rust geen potten breken. In de tweede helft was dat anders. Na tien minuten verwerkte de Marokkaanse doelman Munir Mohand een voorzet niet goed, waarna Junior Kabananga (foto boven) van dichtbij de 1-0 tegen de touwen schoot.

Issama Mpeko viert na afloop feest met de supporters van DR Congo.

De Leeuwen van de Atlas drongen daarna wel aan, maar kregen DR Congo niet aan het wankelen. Ook niet toen de Congolezen tien minuten voor tijd met tien spelers verder moesten nadat invaller Lomalisa Mutambala zijn tweede gele en dus rode kaart kreeg.

Door de nederlaag staat Marokko, waar Feyenoorder Karim El Ahmadi de gehele wedstrijd meespeelde, na één speelronde onderaan in Groep C. Eerder op de dag speelden Ivoorkust en Togo met 0-0 gelijk.