Poulsen voor honderdste keer actief in het shirt van AZ

AZ-verdediger Simon Poulsen (27) staat op het punt een fraaie mijlpaal bij de Alkmaarders te bereiken. De Deense linksback speelt vanavond tegen ADO Den Haag zijn honderdste duel voor AZ.

Poulsen voor honderdste keer actief in het shirt van AZ

De Deense international heeft zich dit seizoen überhaupt ontpopt tot een van de spelers die Gertjan Verbeek blindelings invult op het wedstrijdformulier. In de 32 officiële duels die AZ dit seizoen tot op heden afwerkte, ontbrak Poulsen (midden op de foto) slechts één keer.

In het bekerduel met FC Dordrecht (derde ronde, 3-2 zege) liet de Deen verstek gaan. In de overige drie bekerconfrontaties met FC Groningen, Ajax en Topklasser GVVV was hij wel van de partij. In competitieverband verscheen Poulsen in alle negentien duels van AZ aan de aftrap en hetzelfde geldt voor de tien wedstrijden in Europees verband (voorronde en groepsfase Europa League). In totaal was de linkspoot dus bij 31 van de 32 wedstrijden basisspeler.

In de huidige jaargang laat Poulsen met zijn offensieve spel regelmatig zien rijp te zijn voor een grotere club. Zelf gaf hij al aan naar een grotere competitie te willen verkassen. Dat hij aan het einde van het lopende seizoen de transfervrije status bereikt is daardoor goed nieuws voor geïnteresseerde clubs. Met name Premier League-club Aston Villa volgt de verrichtingen van de 15-voudig international op de voet.

Het offensieve spel van Poulsen is overigens goed te verklaren. Na vier seizoenen in zijn vaderland te hebben gevoetbald (FC Midtjylland 63 competitieduels en HFK Sønderjylland 5) kwam hij als aanvaller naar AZ halverwege het seizoen 2007/08. In Alkmaar werd hij langzaamaan omgeturnd tot de zeer waardevolle linksback die hij nu is.

Als international krijgt Poulsen op het komende EK met het Nederlands elftal te maken. Denemarken en Oranje ontmoeten elkaar in de poulefase tijdens hun eerste wedstrijd. De linksback bewaart slechte herinneringen aan de confrontaties met het Nederlands elftal. Op het WK van 2010 in Zuid-Afrika tekende hij met een eigen (kop)goal voor de openingstreffer, waarna Oranje uiteindelijk met 2-0 zegevierde in het (eveneens eerste) groepsduel. (Tim Tempelaars) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's