Portugese blamage toont belang van eerste succes FC Twente aan

Reacties

De overwinning van FC Twente op Hammarby IF was voor de UEFA-coëfficiëntenlijst nog niet veel waard, maar kan met terugwerkende kracht cruciaal blijken in de strijd om de vijfde plaats. Dat blijkt ook wel uit de eerste tik die Portugal te verwerken kreeg. 

Portugese blamage toont belang van eerste succes FC Twente aan
© Pro Shots
Hammarby IF
Hammarby IF
nv
1 - 1
FC Twente
FC Twente

Omdat punten in de voorrondes door twee worden gedeeld, sprokkelde Twente voor de coëfficiëntenlijst pas 0,3 punt bij elkaar voor de score van Nederland dit seizoen door een keer te winnen en een keer gelijk te spelen tegen Hammarby. Inclusief de bonuspunten die Feyenoord krijgt voor de directe plaatsing voor de Champions League, bedraagt de seizoensscore op dit moment 1,1.

De doelpunten die Sem Steijn nu maakte, kunnen later echter goud waard zijn. Kijk maar naar AZ, dat vorig jaar drie voorrondes overleefde in de Conference League en door het behalen van de halve finale uiteindelijk uitgroeide tot het coëfficiëntenkanon van afgelopen seizoen. Twente daarentegen werd uitgeschakeld door Fiorentina in de play-offs en kon nauwelijks iets bijdragen.

UEFA-coëfficiëntenlijst per 3/8

Land 2023/24 Totaal Deelnemers
1. Engeland 2,000 88,928 8/8
2. Spanje 2,500 75,927 8/8
3. Italië 2,285 71,569 7/7
4. Duitsland 2,285 69,552 7/7
5. Nederland 1,100 52,400 5/5
6. Frankrijk 1,333 51,914 6/6
7. Portugal 1,500 46,816 5/6

Aangezien de score voor de rest van het seizoen wel door vijf wordt gedeeld (het aantal deelnemers waarmee Nederland actief is), zou het voor de kansen op de vijfde plek een geweldige opsteker zijn als Twente nu wel doorstoot tot het hoofdtoernooi van de Conference League. Dan zijn er zoals vorig seizoen mogelijk niet vier, maar vijf teams die punten kunnen sprokkelen.

Op dit moment zijn pas drie teams zeker van Europees voetbal tot de winterstop: het al voor de Champions League geplaatste Feyenoord, PSV (voorronde Champions League, sowieso Europa League) en Ajax (voorronde Europa League, sowieso Conference League). Als AZ en Twente zich daarbij voegen in de Conference League, kan het opnieuw een mooi jaar worden.

Portugal
Dat het ook al vroeg mis kan gaan, bewees Vitória Guimarães. De Portugezen verloren donderdagavond in de tweede voorronde van de Conference League na penalty's van NK Celje. De blamage tegen de Slovenen achtervolgt Portugal de rest van het Europese seizoen, omdat het nu al een ploeg minder heeft om punten te scoren voor de UEFA-coëfficiëntenlijst. 

Do 27 jul. 2023

Do 3 aug. 2023

Bekijk hier al onze video's
Meer UEFA Europa Conference League
Meer over UEFA Europa Conference League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.