Portugal mazzelt, maar moet vrezen voor salonremise

De Verenigde Staten leken op weg naar een stunt door Portugal uit te schakelen, maar vlak voor tijd ging het fout voor de Amerikanen. Desondanks lijken ze dicht bij de tweede ronde.

Het 2-2 gelijkspel (door een late goal van de Portugese invaller Silvestre Varela) betekende voor Portugal een voortzetting van een tamelijk slechte WK-reeks. Van de laatste negen WK-duels die Portugal speelde, wist het er namelijk slechts één te winnen.

Voetbaldwerg Noord-Korea werd in 2010 met liefst 7-0 overrompeld, maar tegen opponenten van enig formaat slaagde Portugal er maar niet in om over negentig minuten de betere ploeg te zijn. In 2006 wist het in de poule nog te winnen van Mexico en laagvliegers Angola en Iran, maar daarna ging het veelal mis.

Na die poulefase in 2006 en de gewonnen achtste finale tegen Nederland won Portugal in de kwartfinale pas na strafschoppen van Engeland (0-0 na negentig minuten), terwijl vervolgens de halve finale (Frankrijk, 1-0) en de ‘kleine finale’ (Duitsland, 3-1) verloren gingen. In 2010 kwam Portugal in de groepsfase voor en na de wedstrijd tegen Noord-Korea niet verder dan 0-0 tegen Ivoorkust en Brazilië, terwijl het in de achtste finale ten onder ging tegen Spanje. In het eerste duel van dit WK was Duitsland met 4-0 vervolgens veel te sterk.

Nani
Ook in de tweede groepswedstrijd won Portugal niet, al begon het goed. Kenden de Verenigde Staten tegen Ghana nog een droomstart (met een goal na 28 seconden), dankzij Nani stond het dit keer binnen een mum van tijd op achterstand. De aanvaller van Manchester United kreeg de bal al na vijf minuten voor zijn voeten na een mispeer van Geoff Cameron en ramde de 0-1 achter doelman Tim Howard (foto). Die treffer had de Portugezen rust moeten geven: de ploeg won immers alle twaalf WK-duels waarin het op voorsprong kwam.

Het tegendeel bleek waar. De Amerikanen waren via captain Clint Dempsey en een handvol afstandsschoten van onder anderen voormalig SC Heerenveen-middenvelder Michael Bradley dreigend, maar het was Portugal dat het nog dichtst bij een treffer was. Nani raakte van afstand de paal, een inzet waarbij Howard er niet goed uitzag, maar de doelman maakte zijn foutje goed met een mooie reflex op de rebound van Éder.

Slotfase
Ook na de pauze kon Portugal niet overtuigen, waarna het in een prachtige slotfase volledig mis leek te gaan voor de Zuid-Europeanen. Tien minuten nadat Bradley al een levensgrote kans op de gelijkmaker onbenut had gelaten, maakte Jermaine Jones de misser van zijn ploeggenoot met een prachtig schot van buiten het strafschopgebied helemaal goed. In de slotfase leek Dempsey zijn ploeg vervolgens definitief naar de achtste finale te loodsen, en Portugal uit te schakelen, door met zijn buik een voorzet van Graham Zusi tot doelpunt te promoveren: 2-1.

Maar in de allerlaatste minuut van de extra tijd zorgde Varela, uit een voorzet van de verder matig spelende superster Cristiano Ronaldo, ervoor dat Portugal nog een sprankje hoop op de volgende ronde mag houden. De VS en Duitsland spelen in de laatste wedstrijd echter nog tegen elkaar en hebben allebei aan een punt genoeg om de volgende ronde te halen. Gezien de vriendschap tussen bondscoaches Jürgen Klinsmann (VS) en diens landgenoot en voormalig assistent Joachim Löw (Duitsland) zal Portugal doodsbang zijn voor een salonremise.