'Portugal kocht stemmen voor toewijzing EK 2004'

Reacties

Portugal zou bij de toewijzing van het EK 2004 stemmen hebben gekocht van Oost-Europese voorzitters. Dat zegt Carlos Cruz, de voormalig voorzitter van het organisatiecomité die schuldig werd bevonden in de Casa Pia-zaak, in zijn autobiografie.

'Portugal kocht stemmen voor toewijzing EK 2004'

Volgens Cruz hebben Gilberto Madaíl, toenmalig president van de Portugese voetbalbond (PFF), en oud-premier José Socrates, destijds Minister van Sport, zich daar in de jaren negentig aan schuldig gemaakt. Madaíl (rechts op de foto met Luiz Felipe Scolari) zou een andere bondsvoorzitter enveloppen met geld hebben gegeven in ruil voor zijn stem op Portugal. Bovendien zou de official ook andere voetbalbazen ervan proberen te overtuigen hetzelfde te doen. Het zou gaan om bedragen van circa 15 duizend dollar.

Socrates zou volgens Cruz, een voormalige televisiepresentator, ook een dubieuze rol hebben gespeeld. De politicus zou van de baas van een multinational de belofte hebben gehad dat het land waarin het bedrijf was gevestigd zou stemmen op Portugal. Ook zou hij zijn invloed in Oost-Europa gebruiken om ervoor te zorgen dat niet Spanje of Oostenrijk en Hongarije, maar Portugal het EK zou krijgen. En dat alles in ruil voor een villa in de Algarve ter waarde van een ton.

Hoewel Madaíl en Socrates alle aantijgingen ontkennen, is de Europese eindronde van 2004 niet het eerst toernooi dat in verband wordt gebracht met omkoping. Duitsland is momenteel in de ban van het schandaal rondom de zwartgeldkas die zou zijn gebruikt om stemmen te kopen voor het WK 2006. De FIFA heeft al toegegeven dat de mondiale eindronden van 1998 en 2010 op onrechtmatige wijze naar Frankrijk en Zuid-Afrika zijn gegaan. Over de WK's van 2018 en 2022 bestaan eveneens twijfels.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.