Portret WK-deelnemer Denemarken

Voetbal International belicht met portretten de verschillende WK-deelnemers.

Portret WK-deelnemer Denemarken


In de loodzware groep 1 scoorde het elftal van bondscoach Morten Olsen 21 punten uit tien duels. De Denen lieten respectievelijk Portugal (19), Zweden (18), Hongarije (16), Albanië (7) en Malta (1) achter zich. Met een doelpuntloos gelijkspel bij Hongarije en een sensationele 3-2 winst bij Portugal deden de Scandinaviërs een flinke dosis zelfvertrouwen op voor de overige wedstrijden. Toen de prestigieuze ontmoeting in Stockholm tegen Zweden met 1-0 werd gewonnen, was rechtstreekse plaatsing al dichtbij. Door de 1-0 winst thuis op Zweden werd de kwalificatie veilig gesteld.

De Deen Morten Olsen (Vordingborg, 14 augustus 1949) is alweer tien jaar bondscoach van zijn land wanneer het WK gespeeld wordt. Eerder was hij als clubcoach actief voor Brøndby IF (Den), FC. Köln (Dui) en vervolgens Ajax. In Amsterdam werd Olsen in zijn eerste jaar overtuigend kampioen. Maar een slechte tweede jaargang, met daarin een conflict met Ronald en Frank de Boer betekende gedwongen ontslag voor de man die aanvallend voetbal nadrukkelijk predikt. Als voetballer bouwde Olsen bij respectievelijk B 1901, Nykøbing, Cercle Brugge, RWDM, Anderlecht en FC Köln een respectabele erelijst op. Olsen stopte pas als 40-jarige met voetballen, speelde 102 interlands voor Denemarken en was aanvoerder van de mooie Deense ploeg die op Mexico '86 naam maakte.

Doel Kim Christensen (IFK Göteborg, Zwe), Stephan Andersen (Brøndby IF), Thomas Sørensen (Stoke City, Eng).

Verdediging Daniel Agger (Liverpool, Eng), Lars Jacobsen (Blackburn Rovers, Eng), Patrick Mtiliga (Málaga, Spa), Per Krøldrup (Fiorentina, Ita) Simon Poulsen (AZ, Ned), Simon Kjær (Palermo, Ita), William Kvist Jorgensen (FC Kopenhagen).

Middenveld Christian Poulsen (Juventus, Ita), Christian Eriksen (Ajax, Ned), Daniel Jensen (Werder Bremen, Dui), Jakob Poulsen (AGF Aarhus), Mikkel Beckmann (Randers FC), Thomas Enevoldsen (FC Groningen, Ned), Thomas Kahlenberg (VfL Wolfsburg, Dui), Dennis Rommedahl (Ajax, Ned), Jesper Grønkjær (FC Kopenhagen), Martin Jørgensen (AGF).

Aanval Jon Dahl Tomasson (Feyenoord, Ned), Nicklas Bendtner (Arsenal, Eng), Søren Larsen (MSV Duisburg, Dui).

De sterspeler van Denemarken is bij de Italiaanse grootmacht Juventus een gewaardeerde kracht. Christian Poulsen (29) speelt in Turijn als controleur voor de verdediging, maar kan ook centraal op het middenveld uit de voeten. Een ijzeren mentaliteit is het grootste wapen van de fysiek sterke Poulsen, wat terug te zien is in de persoonlijke duels en de vlijmscherpe tackles. Bovendien beschikt hij over een goede lange trap. Poulsen kwam in eigen land twee jaar uit voor FC Kopenhagen, was vier jaar in dienst bij Schalke 04 en vervolgde zijn loopbaan vervolgens bij Sevilla, waarvoor hij twee jaar uitkwam. In de zomer van 2008 deed hij weer een stapje omhoog, nu naar Juventus. Poulsen speelde inmiddels 56 interlands voor Denemarken (twee goals)

Het is pas de vierde keer dat de Denen op het WK aanwezig zijn. Vooral het eerste optreden in 1986 in Mexico staat de voetballiefhebber nog in het geheugen gegrift. De Denen waren spraakmakend en populair, maar zagen een prachtige groepsfase in de achtste finale opgevolgd door een 1-5 zeperd tegen Spanje. In 1998 behaalde de ploeg de kwartfinale, waarin met 3-2 van Brazilië werd verloren. In 2002 maakte Engeland in de achtste finale hardhandig een einde aan de aspiraties op de wereldtitel. In totaal speelden de Denen dertien WK-duels, waarvan er zeven gewonnen werden, twee in een remise eindigden en vier werden verloren. De doelcijfers 24-18.

Jaar W-G-V Prestatie
1986 3-0-1 Achtste finale
1998 2-1-2 Kwartfinale
2002 2-1-1 Achtste finale


Bekijk hier al onze video's