Poldervaart woest op VAR en arbiter: 'Dat neem ik hem kwalijk'

Adrie Poldervaart zag Excelsior vrijdagavond een 3-0 voorsprong weggeven tegen FC Utrecht (3-3). De coach van de Rotterdammers plaatste na afloop zijn vraagtekens bij het optreden van scheidsrechter Richard Martens en was vooral witheet over de hoofdrol van de VAR.

Utrecht knokte zich in de tweede helft terug naar 3-2 en kreeg vervolgens een penalty, na een vermeende overtreding van Denis Mahmudov op Oussama Tannane. Martens floot voor een vrije trap, maar de VAR herstelde de scheidsrechter en oordeelde dat er een penalty gegeven moest worden. Dat terwijl uit de beelden juist bleek dat er niets aan de hand was.

Geconfronteerd met de beelden, verloor Poldervaart zijn kalmte. 'Kom op, laten we asjeblieft eerlijk zijn', bromde de coach voor de camera van FOX Sports. 'Hier hoef je geen VAR-specialist voor te zijn. Mahmudov speelt de bal verdomme! Dit is gewoon geen penalty. Maar de VAR en Adrie, dat is geen goede combi.'

Scheidsrechter Martens had zich eerder al niet populair gemaakt bij Poldervaart. In de rust beklaagde Utrecht-coach Dick Advocaat zich over een strafschop die Excelsior in de eerste helft had gekregen, waarna Martens hem uitnodigde in zijn kleedkamer, om samen naar de beelden te kijken.

'Dat vind ik iets raars', zei Poldervaart. 'Dat hij dat deed, neem ik de scheidsrechter kwalijk. In de tweede helft zijn er wel wat momenten geweest die niet in ons voordeel uitvielen. Als ik zie dat Hervé Matthys bij ons wel geel krijgt, en Utrecht in een paar soortgelijke gevallen ontsnapte…'

Overigens had Poldervaart voor zijn klaagzang over de arbitrage al de hand in eigen boezem gestoken. 'We geven tussen de 55ste en 65ste minuut drie goals weg. Iedereen zegt altijd "dat mag niet, met zo'n voorsprong moet je het dichthouden". Maar daar zijn wij niet in geslaagd. Vergeet niet dat FC Utrecht natuurlijk ook gewoon veel kwaliteiten heeft. In de eerste helft kregen zij ook al kansen, maar toen pakte onze doelman nog een paar goede ballen.'

Koolwijk
Ryan Koolwijk, de aanvoerder van Excelsior, had net als Poldervaart geen goed gevoel overgehouden aan het optreden van de arbitrage. 'In de eerste helft doe je alles goed, ook al krijgen zij ook nog kansen', analyseerde de middenvelder. 'De tweede helft begin je zwak en dan helpt de scheidsrechter Utrecht ook nog eens. Dan wordt het lastig.'