Advocaat grapt over supersub Venema: 'Ik vond het erg lang duren'

FC Utrecht-trainer Dick Advocaat kon vrijdagavond wel leven met een punt, al baalde hij stevig van de eerste helft van zijn ploeg. Na het spectaculaire 3-3 gelijkspel bij Excelsior grapte de trainer ook nog over spits Nick Venema, die als invaller wederom trefzeker was.

De Domstedelingen stonden na nog geen halfuur al met 3-0 achter, maar knokten zich na rust terug tot 3-3. 'We zijn goed teruggekomen, want normaal ben je bij zo'n achterstand de verliezende partij', sprak de ervaren trainer tegenover FOX Sports. 'Dat gebeurde nu niet. Maar het stond bij ons niet goed, we stonden te open bij de goals. Die goal van Ryan Koolwijk mag op Eredivisie-niveau niet vallen. Daar moeten we morgen even over gaan praten.'

In de rust zette Advocaat wat dingen om, en dat sorteerde effect. 'Pas toen we gewoon 4-3-3 gingen spelen, kregen we veel minder problemen. Daarnaast hebben we in de tweede helft een echte spits erin gebracht, toen konden we ook vier of vijf goals maken.' Met die 'echte spits' bedoelde hij jongeling Venema, die nog geen kwartier na zijn entree de 3-2 voor zijn rekening nam.

Advocaat besprak die fraaie rol van Venema met een vette knipoog. De negentienjarige spits rijgt de doelpunten bij Jong FC Utrecht dit seizoen aaneen, waardoor de roep om een kans voor het talent de laatste weken steeds luider werd, af en toe tot ergernis van zijn trainer. Advocaat ziet vooralsnog geen reden om Venema een basisplaats te geven. Vorige week viel de aanvaller in, tegen De Graafschap scoorde hij toen twee keer, maar ook vrijdag moest hij het vervolgens doen met een rol als invaller.

Het feit dat Venema kort na zijn invalbeurt wéér scoorde, leidde bij Advocaat tot een lach. 'Ik vond het nog erg lang duren, veertien minuten', grapte hij. 'Maar je weet wat hij kan brengen, dat deed hij vanavond, daarom staat hij daar ook. Of hij volgende week in de basis staat? Hoe vaker jullie het zeggen, hoe eerder ik dat doe', sloot hij hard lachend af.

Pielen
Aanvoerder Willem Janssen hield gemengde gevoelens over aan de remise. 'Na zo'n 3-0 achterstand kun je er wel mee leven. Maar aan de andere kant: als je na 65 minuten al de 3-3 maakt, heb je het idee dat je door kan drukken. Dat bleef een beetje uit', zag hij. 'We zaten toen mentaal in het voordeel, ik denk ook dat we nog dreigend waren. Het gekke is alleen dat je drie keer messcherp bent, maar dat dat daarna dan weer wegzakt.'

De tweede helft was in ieder geval een enorm contrast met de eerste. 'Het was voor rust eigenlijk heel simpel: zij maakten iedere keer heel goed gebruik van de ruimte tussen ons centrale duo en de twee backs. Ze pielen en spelen heel makkelijk tussen de linies. Maar als je zo open staat zoals wij, dan vraag je erom. Het ging in ieder geval alle kanten op vanavond', sloot hij lachend af.