Plan B: de degradatie van Gareth Bale

Reacties

'Nog vier wedstrijden te gaan!', was een van de vele kreten uit de kleedkamer van Real Madrid dinsdagavond in het Parc des Princes. Gesmacht wordt naar een derde Champions League-finale en titel op rij. Op weg daarnaartoe is het maar de vraag hoe groot de rol van Gareth Bale zal zijn. Zaterdagmiddag bij Eibar-uit is het zeer waarschijnlijk zijn beurt en dat is geen goed nieuws.

Plan B: de degradatie van Gareth Bale

'Real Madrid B bevalt me beter dan het A-team. Na deze wedstrijd moet je de conclusie trekken dat deze ploeg lastiger te verslaan is.' Als Deportivo La Coruña-coach verwoordt Pepe Mel eind vorig seizoen het gevoel dat bij velen leeft. De B-keus klaart dan de klussen in lastige uitwedstrijden met groots machtsvertoon. De interne competitie drijft Real tot grote hoogte. Cristiano Ronaldo wordt gespaard en is op grote Champions League-avonden niet te stoppen en Isco, Marco Asensio, James Rodríguez en Lucas Vázquez vechten bij afwezigheid van de geblesseerde Bale om een plek rond de Portugees. Het is in die fase dat de Welshman al veel van zijn status verliest.

Bale is net op tijd hersteld van zijn kuitblessure om bij de selectie te zitten voor de finale tegen Juventus, maar zit dan in zijn Cardiff al op de bank ten faveure van Isco. Waar dan nog een gebrek aan wedstrijdritme kan worden aangedragen als reden, is een dergelijk excuus er nu niet. Bijna drie maanden na zijn rentree heeft de linkspoot Zidane nog niet overtuigd, zo wordt duidelijk door de reserverollen bij beide duels tegen PSG. Zelfs als de Fransman in Parijs zijn tactiek volledig afstemt op aanvallen via de flanken, is er geen plek voor het loopwonder van 101 miljoen euro.

Succes van de laatbloeier
De dappere keuzes Bale te passeren, sieren Zidane. De BBC als drie-eenheid is al een tijd niet heilig meer voor hem. De enige manier om zijn brede selectie in harmonie te houden, is kansen geven als reserves die verdienen. Zoals Vázquez nu. 'De trainer laat zien dat hij met geen enkele speler getrouwd is, vandaag was het mijn beurt', zegt de rechtsbuiten als een van de uitblinkers na de 1-2 bij PSG. Met een perfecte voorzet met zijn zwakkere linkerbeen op Ronaldo heeft de Spanjaard een groot aandeel in het openbreken van de wedstrijd. Het is zijn achtste assist van 2018, evenveel als Lionel Messi en meer dan alle anderen uit de Spaanse competitie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Karim Benzema en Cristiano Ronaldo dollen met de altijd goedlachse Lucas Vázquez, die zogenaamd het postuur van een mascotte heeft.

Niet alleen die lijst voert Vázquez aan. Samen met Marco Asensio is hij de man met de meeste optredens voor Real dit seizoen (39). Een jaar eerder is Vázquez dat ook al met vijftig wedstrijden, weliswaar vaak als invaller. Het tekent het vertrouwen van Zidane in de ijverige buitenspeler die verre van de status van een Galáctico heeft. De buitenspeler is een product uit La Fábrica, het opleidingscentrum van Real. Een doorbraak in het wit lijkt er lang niet in te zitten. Op zijn 23ste wordt hij nog op huurbasis naar Espanyol gestuurd en een jaar later volgt de kans bij de A-selectie van Real pas.

Moeiteloos schikt hij zich in de rol van de betrouwbare reserve die er bijna altijd staat als een beroep op hem wordt gedaan. 'Die motivatie is er van nature als je voor Real speelt. Het feit dat ik hier kan zijn, betekent dat ik altijd klaar ben', zegt Vázquez in een interview met Marca. Wat Zidane zegt om hem scherp te houden? 'Vanaf het begin van het seizoen maakt hij zijn ideeën duidelijk en wie welke rol krijgt. Hij is al zijn beloftes nagekomen. We hebben allemaal kansen gekregen. Het enige dat hij van je vraagt is dat je goed traint, dan beslist hij wie wanneer speelt.'

Te groot voor de bank
De vraag is nu of het Bale lukt zich terug te vechten in de basis. Dit hoort de primetime van de carrière van de 28-jarige aanvaller te zijn. Een transfer lijkt onvermijdelijk als de reserverol in de eindfase van de Champions League blijvend is. In een selectie waarin de concurrentie moordend is, is het blessureleed het laatste jaar simpelweg te veel geweest voor Bale. Hoe succesvol het team ook is, voor spelers met absolute toppotentie is een rol in de schaduw onverteerbaar. Kijk naar Morata en James. Bale zou zomaar de volgende kunnen zijn die vertrekt. Te veel Galáctico voor de bank als hij is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.