Pijnlijke cijfers voor Ajax: Amsterdammers deden zichzelf flink tekort

Reacties

Op misschien wel het slechtst denkbare moment van het seizoen was Ajax donderdag in een inefficiënte bui. Tegen AS Roma scoorden de Amsterdammers slechts eenmaal in de eerste ontmoeting in de kwartfinale van de Europa League.

Pijnlijke cijfers voor Ajax: Amsterdammers deden zichzelf flink tekort
© Pro Shots
Ajax
Ajax
1 - 2
AS Roma
AS Roma

Op basis van de kwaliteit en kwantiteit van de schoten had Ajax drie keer doel moeten treffen: De thuisploeg noteerde tijdens de 1-2 nederlaag immers een Expected Goals-score van 3,17. De Romeinen bleven steken op 0,69.

Ook uit andere statistieken blijkt dat Ajax de dominante partij was in de Johan Cruijff Arena. De hoofdstedelingen vuurden meer schoten af (vijftien om zeven), noteerden meer inzetten tussen de palen (negen om vier) en dwongen de keeper van de tegenpartij tot meer reddingen (twee voor Kjell Scherpen en acht voor Pau López).

Bekijk op deze pagina alle uitgebreide statistieken van Ajax - AS Roma.

Wat zijn Expected Goals?

Door te kijken naar pogingen uit het verleden koppelen Expected Goals-modellen aan ieder schot een verwacht aantal goals (tussen 0 en 1). Deze modellen zijn gebaseerd op een aantal simpele voetbalwetten. Als je niet schiet, kan je niet scoren. Als je dichter bij het doel staat, heeft je poging een grotere kans van slagen. Als je rechter voor het doel staat, wordt scoren makkelijker. Als je met je voeten afwerkt, dan ben je kansrijker dan met je hoofd. Op basis van een groot aantal van dit soort factoren kan aan iedere doelpoging een waarde tussen 0 en 1 toegekend worden. Dit cijfer staat voor het verwachte aantal doelpunten uit die kans. Bij een strafschop is dit bijvoorbeeld 0,79, want 79 procent van de penalty's is raak. Tel zo de waarde van alle pogingen op en je krijgt een goed beeld van de kwaliteit van de kansen van een ploeg.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.