Pijnlijke afgang voor PSG in Le Classique met vijf rode kaarten

Paris Saint-Germain kent een historisch slechte seizoenstart in de Ligue 1. Na de 1-0 nederlaag tegen Lens volgde zondagavond in eigen huis een 0-1 nederlaag in Le Classique tegen Olympique Marseille. Het is daarmee voor het eerst sinds het seizoen 1984/85 dat PSG de eerste twee wedstrijden van een Ligue 1-seizoen verliest. Diep in de blessuretijd werden er liefst vijf rode kaarten uitgedeeld.

PSG
PSG
0 - 1
Olympique Marseille

PSG kende donderdag een valse start van het nieuwe Ligue 1-seizoen. Neymar, Kylian Mbappé, Keylor Navas, Mauro Icardi, Ángel Di María, Leandro Paredes en Marquinhos moesten het duel met Lens aan zich voorbij laten gaan door een positieve coronatest en zagen hoe hun ploeg met 1-0 verloor. Voor de thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille waren Neymar, Di María en Paredes wel weer van de partij. Laatstgenoemde begon, net als Mitchel Bakker, op de bank terwijl Neymar en Di María aan de aftrap verschenen.

Bij Olympique Marseille begon Kevin Strootman op de bank en hij zag hoe zijn ploeg na een half uur spelen op voorsprong kwam in Parijs. Het was Florian Thauvin die na een vrije trap van Dimitri Payet bij de tweede paal helemaal vrij liep en de bal simpel binnen kon tikken. Hij bezorgde PSG daarmee opnieuw een achterstand. PSG had voor rust wel veel de bal, maar werd nauwelijks écht gevaarlijk. Marseille-doelman Steve Mandanda moest alleen in de beginfase van de eerste helft goed optreden bij pogingen van Marco Verratti en Neymar.

Na rust kreeg Mandanda het meteen drukker en Di María dacht ook de 1-1 te maken. De Argentijn werd echter teruggevlagd wegens buitenspel, waarna PSG tot overmaat van ramp ook nog de 0-2 van Darío Benedetto te verwerken kreeg. De Argentijnse spits leek Olympique Marseille op rozen te brengen, maar ook zijn goal ging niet door. Thauvin, van wie Benedetto de bal kreeg, stond namelijk ook buitenspel.

Het bleef zodoende 0-1 voor de ploeg van Strootman, die na 68 minuten binnen de lijnen kwam en dus zelf mocht helpen de voorsprong over de streep te trekken voor Olympique Marseille. Die ploeg won in tegenstelling tot PSG wel de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen (2-3 tegen Stade Brest) en hoopte in Parijs voor het eerst sinds 28 februari 2010 weer eens een uitwedstrijd tegen PSG te winnen. Dat lukte. PSG zette in de slotfase nog wel alles op alles, maar de verdediging van Marseille liet geen steken meer vallen. Voor het eerst in 36 jaar tijd verliest de eerste twee Ligue 1-wedstrijden van het seizoen. De kampioen van vorig seizoen is nu net als Dijon, Strasbourg en FC Metz nog puntloos in de Ligue 1.

Diep in blessuretijd sloeg ook nog de vlam in de pan. Layvin Kurzawa, Paredes, Neymar (alledrie van PSG) en Jordan Amavi en Benedetto (beiden van Marseille) kregen allemaal een rode kaart bij een opstootje na een duel tussen Paredes en Benedetto. Die twee kregen een tweede gele kaart, waarna Kurzawa, Amavi en Neymar allemaal direct rood kregen. Voor de kaart van Neymar moest de VAR er aan te pas komen.