Pijnlijk Champions League-record is een feit voor Van Bommel

Het Antwerp FC van Mark van Bommel heeft ook zijn derde groepswedstrijd in de Champions League verloren. Tegen FC Porto werd woensdagavond een voorsprong uit handen gegeven. Van Bommel is nu de trainer met de meeste Champions League-wedstrijden zonder er minstens één te winnen.

Antwerp
Antwerp
1 - 4
FC Porto
FC Porto

Van Bommel liet tegen de Portugese grootmacht twee landgenoten starten. Jurgen Ekkelenkamp en Vincent Janssen hadden een basisplaats, terwijl Owen Wijndal en Gyrano Kerk op de bank begonnen. Antwerp nam het initiatief maar speelde tegelijkertijd in balbezit ook voorzichtig, uit vrees counterkansen weg te geven. De kampioen van België had in twee van zijn laatste drie wedstrijden drie treffers geïncasseerd.

Het was juist een slordigheid van Porto die leidde tot de openingstreffer. Antwerp schakelde snel na balwinst halverwege de vijandelijke helft. Een schot van Vincent Janssen werd nog geblokt, maar bij de rebound van Alhassan Yusuf was het raak. De 23-jarige Nigeriaan was verrassend in de basis begonnen en bracht het Antwerpse publiek in extase met de 1-0.

De treffer van Yusuf wakkerde de hoop op de eerste overwinning in de groepsfase aan, maar net als in de vorige Europese thuiswedstrijd tegen Shakhtar kon het team van Van Bommel de voorsprong niet over de streep trekken. Al in de eerste minuut na rust sloeg Porto toe. Na een goede actie van Mehdi Taremi scoorde Evanilson met een van richting veranderd schot. Het ging van kwaad tot erger voor Antwerp. Acht minuten na de 1-1 zorgde Stephen Eustaquio voor de 1-2. De Canadees international kreeg wel erg veel ruimte in het strafschopgebied en klopte doelman Jean Butez.

In de hoop voor een impuls te zorgen, liet Van Bommel na een uur Wijndal invallen. Het was tevergeefs. Porto liep in de 69ste minuut via Evanilson uit naar een 1-3 voorsprong en werd niet meer serieus aan het wankelen gebracht. Sterker, Porto liep via uitblinker Evanilson in de slotfase verder uit. De 24-jarige Braziliaan voltooide zijn hattrick en bepaalde de eindstand zo op 1-4. Zo stevent Antwerp na drie groepswedstrijden af op roemloze uitschakeling. Positief voor de Belgen is wel dat het Shakhtar van de nieuwe trainer Marino Pusic woensdagavond ook niet won.