Peperdure Newcastle-aankoop is na 2.192 minuten eindelijk los

Aston Villa heeft een dreun geïncasseerd bij de strijd tegen degradatie in de Premier League door in eigen huis te verliezen van concurrent Southampton. Voor Newcastle United-aankoop Miguel Almiron is de ban eindelijk gebroken bij de thuiswedstrijd tegen Crystal Palace. Een overzicht met de middagwedstrijden in de Premier League.

Aston Villa
1 - 3
Southampton
Southampton

De druk stond er op Villa Park flink op bij beide elftallen. De nummers zeventien en achttien van Engeland gingen onderling bepalen wie van de twee boven de degradatiestreep aan de kerstperiode zou beginnen. Bij Aston Villa ontbrak het de laatste weken aan scorend vermogen. Anwar El Ghazi mocht tegen Southampton opnieuw beginnen en stelde teleur, hij werd in de 67ste minuut gewisseld.

Op dat moment was de achtervolging van Aston Villa al een hele tijd bezig. Southampton was in de 21ste minuut al op voorsprong gekomen via Danny Ings. Jack Stephens had de marge even later al verdubbeld door raak te koppen uit een hoekschop en vlak na rust had Ings opnieuw toegeslagen. Voor de Southampton-spits was de 0-3 al zijn elfde Premier League-goal van het seizoen, waarmee hij in de voetsporen trad van James Beattie en Matt Le Tissier. Zij waren de enige andere Southampton-spelers die in het Premier League-tijdperk vóór kerst al minstens tien keer hadden gescoord in de competitie.

De goals van Ings waren goud waard voor Southampton. Aston Villa kwam in de 75ste minuut via Jack Grealish nog wel terug tot 1-3, maar daar bleef het bij. De zorgen in Birmingham zijn groot. Na vijf duels op rij zonder overwinning is de promovendus naar de achttiende plaats gezakt. Op Boxing Day wacht een volgende clash met een concurrent: Norwich City-thuis.

Newcastle United
1 - 0
Crystal Palace

Het is bijna elf maanden geleden dat Newcastle United 24 miljoen euro neerlegde voor Miguel Almirón, de sterspeler van Atlanta United in de periode voordat Frank de Boer er trainer werd. Pas deze zaterdag scoorde de Paraguayaan voor het eerst voor de Engelse club in een wedstrijd tegen directeur concurrent Crystal Palace, dat een sterke wedstrijd speelde, maar niet tot scoren kwam. Almirón slaagde daar in de slotfase wel in. De aanvallende middenvelder schoot raak nadat een voorzet werd teruggekopt: zijn eerste doelpunt in clubverband sinds november 2018 en zijn eerste in 2.192 speelminuten voor Newcastle, waar Jetro Willems om nog onbekende redenen ontbrak.

AFC Bournemouth
0 - 1
Burnley
Burnley

De kans is miniem dat er in de achttiende speelronde van de Premier League nog een saaiere wedstrijd voor de neutrale toeschouwer komt dan die tussen AFC Bournemouth en Burnley. Positief voor The Cherries was dat de verdediging dit keer wel prima overeind bleef zonder de geblesseerde Nathan Aké. Lange tijd, althans. Tot de 88ste minuut werd maar één doelpoging weggegeven. Bij de tweede doelpoging van Burnley in minuut 89 was het echter wel raak. Jay Rodriguez kopte de bal voorbij Aaron Ramsdale en werd zo de matchwinner bij de nummer tien van Engeland.

Brighton & Hove Albion
0 - 1
Sheffield United

Sheffield United liet opnieuw zien dat het een ploeg is waar rekening mee moet worden gehouden. Na zeges op laagvliegers Norwich City (1-2) en Aston Villa (2-0) moest nu Brighton & Hove Albion eraan geloven, waardoor Sheffield - in ieder geval voor even - de topvijf betrad. De bezoekers dachten al na negen minuten op voorsprong te komen, maar de goal van John Egan werd afgekeurd wegens buitenspel. Aaron Mooy van Brighton zag even later ook een doelpunt geannuleerd worden, nu wegens buitenspel.

Halverwege de eerste helft opende Sheffield alsnog de score via Oliver McBurnie, die goed reageerde op een dieptepass, de verdedigers te slim af was en raak schoot. Hoewel de thuisploeg, met Davy Pröpper in de basis, het meeste balbezit had, was Sheffield net zo of zelfs nog meer gevaarlijk. Na rust was David McGoldrick nog dicht bij een doelpunt en greep de VAR daarna voor de derde keer in. Jack O'Connell scoorde, maar opnieuw werd er buitenspel geconstateerd door de video-arbiter. Aan de score veranderde daarna niets meer.

Norwich City
1 - 2
Wolverhampton Wanderers

De malaise hield voor Norwich City ook tegen Wolverhampton Wanderers aan, hoewel Todd Cantwell (ex-Fortuna Sittard) na ruim een kwartier nog wel voor de voorsprong zorgde. De bezoekers waren in de tweede helft echter te sterk en zorgden voor een comeback. Romain Saïss kopte raak uit een kort genomen hoekschop van João Moutinho en Raúl Jiménez zorgde voor de voorsprong nadat Tim Krul nog een redding in huis had. Norwich bleef daardoor op twaalf punten steken. Wolves heeft er 27 en staat voorlopig op de zesde plek.