Penaltyreeks brengt Paraguay langs Japanners

Doordat Japan en Paraguay niets aan elkaar toegaven en een gelijkwaardige wedstrijden speelden moesten strafschoppen de beslissing brengen. Na de 0-0 na verlenging was Yasuyuki Komano de schlemiel voor Japan. Paraguay is het voor het eerst kwartfinalist op een WK-eindronde.

Penaltyreeks brengt Paraguay langs Japanners

Waar de Japanse bondscoach Takeshi Okada ervoor koos om dezelfde elf te laten staan, met Keisuke Honda als diepste spits, had zijn opponent van Paraguay, Gerardo Martino, enkele wijzigingen doorgevoerd. Opvallende afwezigen waren de aanvallers Oscar Cardozo en Nelson Váldez. Zij werden vervangen door Lucas Barrios en Edgar Benítez.

Beide ploegen begonnen met gecontroleerde aanvallende intenties. De middenlijn werd met graagte overgestoken, maar niet zonder de organisatie achterin te verwaarlozen. Verdedigend stond het dus bij zowel Japan als Paraguay goed. Ondanks het hoge tempo duurde het dan ook twintig minuten voordat er echte actie voor het doel te zien was.

Barrios dook plotseling op voor het Japanse doel, maar de spits van Borussia Dortmund zag zijn schot uiteenspatten op de benen van Eiji Kawashima. Kort daarop moest ook Justo Villar aan het werk, de Paraguay-goalie kon niet bij het mooie schot van Daisuke Matsui, maar de lat voorkwam een treffer.

Beide ploegen kregen voor rust nog een mogelijkheid. Roque Santa Cruz schoot de bal, die opeens voor zijn linkervoet viel bij een matig verwerkte hoekschop, naast en ook Honda trof geen doel toen hij bediend werd door Matsui. Het machtige linkerbeen van de oud-VVV'er stuurde de Jubalani net naast de paal.

Na de hervatting veranderde er weinig aan het spelbeeld. Ook nu was de actie voornamelijk buiten de strafschopgebieden en kwamen de spaarzame kansen meer uit toevalligheden of uit kleine slippertjes van de verdedigers tot stand. Cristian Riveros' kopbal was recht in de handen van Kawashima en de poging met het hoofd van Marcus Tulio Tanaka ging naast.

Naarmate het einde van de reguliere speeltijd naderde, werd de durf om vooruit te voetballen steeds kleiner, zeker wat het aantal spelers betreft dat naar voren trok bij een uitbraak. Een verlenging was dan ook het logische gevolg.

De Zuid-Amerikanen leken daarin de ploeg die nog het meeste overhad en waren de bovenliggende partij. Op een goede steekpass van Claudio Morel kreeg de ingevallen Váldez een kans, maar Kawashima was tijdig uit zijn doel. Een andere invaller, Edgar Barreto wipte een losse bal net over. Japan's enige wapenfeit in het eerste gedeelte van de toegevoegde tijd was een gevaarlijke vrije trap van Honda.

Het laatste kwartier oogden de ploegen vermoeid en werd de lange bal gespeeld met de hoop dat deze een keer goed zou vallen. Shinji Okazi kreeg nog een aardige kans, maar schatte deze onvoldoende op waarde. Een strafschoppenserie als beslissing van het gelijkwaardige duel, was dan ook een logisch gevolg.

In de penalty-reeks miste alleen de Japanner Yasuyuki Komano. De verdediger mikte op de lat. Zijn teamgenoten Endo, Makoto Hasebe en Honda schoten wel raak. Omdat Barreto, Barrios, Riveros, Váldez en Cardozo allen trefzeker waren, ontmoet Paraguay in de kwartfinale de winnaar van Spanje tegen Portugal aanstaande zaterdag in Ellis Park in Johannesburg.

Bekijk hier al onze video's