PEC Zwolle zet dramatisch PSV in eigen huis te kijk

PSV is de tweede seizoenshelft dramatisch slecht begonnen. PEC Zwolle profiteerde van de beroerde prestatie van de Eredivisie-koploper (1-3), dat bovendien de teruggekeerde Erik Pieters verloor met een rode kaart.

Van het vertrouwen van trainer Dick Advocaat was op het veld weinig terug te zien bij PSV. De Eindhovense formatie mocht zich dan wel vooral op de helft van PEC Zwolle begeven, het spel was niet overtuigend. Ook in defensief opzicht was PSV niet bij de les.

De thuisploeg kwam nog goed weg bij een handsbal van Marcelo – scheidsrechter Dennis Higler gaf geen strafschop - maar kreeg in de 25ste minuut de rekening gepresenteerd voor het slappe verdedigen. Wiljan Pluim kon tot diep in het strafschopgebied van PSV doordringen. De aanval leek te stranden, maar de bal kwam via een gelukje voor de voeten van Fred Benson. De aanvaller profiteerde en zette de 0-1 op het scorebord.

De treffer van PEC Zwolle dwong PSV meer de aanval te zoeken. Doelman Diederik Boer moest enkele keren handelend optreden, voordat hij zich in de 42ste minuut gewonnen moest geven. Tim Matavz werkte de bal na voorbereidend werk van Dries Mertens in het Zwolse doel.

De gelijkmaker en de ongetwijfeld gepeperde woorden van Advocaat in de rust hielpen PSV niet de juiste toon te vinden. De Eindhovense formatie ging in de tweede helft op dezelfde voet door. In de 54ste minuut onderstreepte Benson dat met zijn tweede treffer van de avond. Het ging van kwaad tot erger voor PSV. Vier minuten nadat Matavz, Mertens en Lens achter elkaar de kans op de 2-2 hadden laten liggen, sloeg PEC Zwolle aan de andere kant wel toe. Pluim, onvoldoende verdedigd door Marcelo, kopte raak: 1-3.

In de 67ste minuut volgde de volgende koude douche voor PSV. Erik Pieters zag zijn rentree na negen maanden blessureleed voortijdig eindigen. Voor een onbesuisde tackle op Benson kreeg de linksback de rode kaart. Hij botvierde in de catacomben zijn frustratie op een ruit, waarbij hij een hand zodanig verwondde dat hij tijdens de wedstrijd nog naar het ziekenhuis werd gebracht.

De uitsluiting maakte een miraculeuze ontsnapping van de dramatische avond onmogelijk voor PSV, dat voor het eerst in bijna dertig jaar op eigen veld ten onder ging tegen PEC Zwolle. Op 30 april 1983 was de nederlaag minder zwaar: 0-1.

PSV blijft op veertig punten en moet vrezen dat FC Twente (morgen thuis tegen RKC Waalwijk) morgen uitloopt. PEC Zwolle neemt afstand van de onderste plekken en is nu gedeeld twaalfde.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.