PEC Zwolle is na doelpuntenfestijn hekkensluiter af, enorme blunder Lamprou

PEC Zwolle is hekkensluiter af. Het team van Dick Schreuder stapte zaterdag na in totaal zeven doelpunten als winnaar van het veld tegen SC Cambuur en heeft nu twee punten meer dan Sparta Rotterdam, dat zondag in actie komt tegen Willem II. Daishawn Redan was met een goal, twee assists én een afgekeurde treffer de opvallendste Blauwvinger in Leeuwarden.

SC Cambuur
SC Cambuur
3 - 4
PEC Zwolle
PEC Zwolle

De bezoekers kenden een historische bliksemstart in het Cambuurstadion: de 0-2 voorsprong na 5 minuten en vijftien seconden was de snelste 0-2/2-0 voorsprong ooit voor PEC in de Eredivisie. Redan sprintte zomaar weg uit de rug van Calvin Mac-Intosch en bediende Oussama Darfalou, die van dichtbij kon binnen schieten. Een paar minuten later verdubbelden de bezoekers de voorsprong: Mees de Wit ontving de bal van Redan, kapte Doke Schmidt uit en vond met de wreef de verre hoek.

Zwolle zat op rozen, maar niet voor lang. Cambuur kreeg na een overtreding van Maikel van der Werff, die de geschorste Siemen Voet verving, op Issa Kallon een strafschop en die werd benut door Robin Maulun. In het vervolg waren de kansen schaars. Darfalou probeerde het nog wel twee keer met een kopbal, maar faalde in de afronding. Op slag van rust viel plotsklaps de 2-2: doelman Kostas Lamprou verkeek zich volledig op een voorzet van Kallon en liet de bal in zijn eigen doel stuiteren.

Zwolle nam in de tweede helft gauw een nieuwe voorsprong. Na 56 minuten handelde Redan na een lage voorzet van Darfalou razendsnel: hij nam met rechts aan om meteen met zijn linker uit te halen. Om de voorsprong nu wél succesvol te verdedigen, bracht Schreuder met Rico Strieder en Djavan Anderson verse krachten in het veld. Even later moest hij noodgedwongen opnieuw wisselen: Dean Huiberts kwam na een interceptie verkeerd terecht en moest zich laten vervangen door Rav van den Berg.

Halverwege de tweede helft leek Zwolle de wedstrijd vroegtijdig te beslissen, want Bram van Polen volleerde de bal binnen na een vrije trap van Pelle Clement. Even later zag Redan een doelpunt vanwege buitenspel worden afgekeurd. In het laatste kwartier werd het nog flink billenknijpen voor de Zwolle-supporter: David Sambissa verraste Lamprou en zag zijn indraaiende voorzet in de verre hoek vallen. Even later dacht Cambuur een strafschop te krijgen na een handsbal van Clement, maar scheidsrechter Ingmar Oostrom draaide die beslissing na het bekijken van de beelden terug. Oostrom telde er vervolgens liefst tien minuten bij, maar het scorebord kwam niet meer in beweging.