PEC zet bij VVV-Venlo belangrijke stap naar lijfsbehoud

Voor aanvang van dit seizoen was PEC Zwolle gedoemd binnen een jaar weer af te dalen naar de Jupiler League. Maar na het uitduel met VVV-Venlo hoeft de ploeg van trainer Art Langeler en assistent Jaap Stam al vier wedstrijden voor het einde van de competitie niet meer te vrezen voor directe degradatie. PEC won in Noord-Limburg met 0-2.

PEC zet bij VVV-Venlo belangrijke stap naar lijfsbehoud

De vertrekkende Langeler verdient alle lof dat hij met zeer beperkte middelen van een lelijk eendje een Eredivisiewaardige ploeg heeft gemaakt die de 'grootmachten' PSV en Feyenoord zelfs flink pijn deed. Het voetbal dat PEC demonstreert zit tactisch bovendien goed in elkaar (4-2-3-1) met veel loopvermogen op het middenveld en in de voorste linie. Gezien het beperkte materiaal oogt het spel vaak tamelijk aantrekkelijk.

Tegen VVV was Fred Benson vanavond doorslaggevend. In de twaalfde minuut zette de spits de Zwollenaren op voorsprong na balverlies op het middenveld van de Limburgers. Guus Joppen probeerde de fout nog te herstellen, maar was kansloos tegen Benson die het karwei perfect afmaakte.

PlaagstootjesVVV kwam niet verder dan een paar plaagstootjes. Zo brak Uche Nwofor een keer door en was er een hachelijke situatie in de slotfase van de eerste helft voor het doel van Diederik Boer, waarbij VVV een strafschop claimde. Maar daarmee zou het matige team van Ton Lokhoff te gemakkelijk aan een treffer zijn gekomen. Verder vormden de verre inworpen van Joppen een mooi wapen, maar er werd niets mee gedaan.

Ook na rust hield PEC Zwolle stand. Benson - weer hij - vergrootte de marge zelfs tot 0-2 na een fraaie pass van Pluim. VVV kreeg zo een negatief clubrecord aan zijn broek. Nog nooit incasseerden de Venlonaren in stadion De Koel veertig treffers in een seizoen. VVV deed weinig om dit te compenseren. Het belangrijkste wapenfeit was een bal op de paal van Bryan Linssen die daar de hulp van Zwollenaar Rochdi Achtenteh voor nodig had.

PEC klimt dankzij de zege naar de twaalfde plaats in de Eredivisie, maar NAC Breda, RKC Waalwijk en AZ, die worden gepasseerd, hebben natuurlijk wel een wedstrijd minder gespeeld. VVV blijft zeventiende met vijf punten voorsprong op hekkensluiter Willem II. De rode lantaarndrager kan PEC niet meer inhalen, terwijl VVV door PEC op elf punten (met nog slechts vier duels te gaan) is gezet. Het verschil met Roda JC Kerkrade, dat nog een duel te goed heeft, is zeven punten in het voordeel van PEC.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen