PEC verslaat dolend Excelsior en neemt weer afstand van degradatiezone

PEC Zwolle heeft voor het eerst sinds 4 februari weer een wedstrijd gewonnen in de Eredivisie. De ploeg van trainer Johnny Jansen was te sterk voor het dolende Excelsior, dat al sinds januari niet meer won en negen van de laatste tien wedstrijden verloor.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 1
Excelsior
Excelsior

PEC mocht nog niet zo lang geleden nog stiekem dromen van de play-offs om een Europees ticket, maar kreeg de afgelopen weken plots last van degradatiestress. In de acht wedstrijden voor het treffen met Excelsior pakte PEC slechts twee punten, waardoor degradatieplaatsen dichterbij kwamen. Schrale troost was dat nummer zestien Excelsior ook weinig klaarspeelde.

De ontmoeting in Zwolle, waar veteranen in het kader van de Leo Major Bevrijdingswedstrijd werden geëerd, was zaterdag dan ook een zeer belangrijke voor beide teams. PEC leek zich daar meer van doordrongen en dacht al na acht minuten de score te openen via Lennart Thy. De spits mocht even juichen, maar baalde daarna toen de VAR vanwege buitenspel een streep zette door zijn goal.

Niet veel later volgde de Zwolse treffer alsnog. Odysseus Velanas zette door op de rechterflank en zette voor. Thomas Lam, die daar nog steeds na een hoekschop, waagde een poging en stuitte op keeper Stijn van Gassel. Uit de rebound opende collega-verdediger Anselmo García Mac Nulty alsnog de score.

PEC kreeg in de eerste helft nog kansen op meer, maar het bleef bij 1-0. Dat was een klein wonder te noemen, zeker omdat Van Gassel vlak voor rust met kunst- en vliegwerk de Zwolse pogingen uit zijn doel hield. Voor Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen was het eerste bedrijf een signaal om in te grijpen. Hij bracht Redouan el Yaakoubi en Noah Naujoks in de ploeg bij de start van de tweede helft.

Dijkhuizen hoopte daarbij op verbetering, maar bijna diende Excelsior zichzelf een tegentreffer toe. Julian Baas speelde de bal na een uur terug op keeper Van Gassel, die zich daarop verkeek en de bal miste. Tot zijn opluchting belandde de bal tegen de paal en kon Excelsior de bal daarna wegwerken, maar schrikken was het wel voor de Rotterdammers.

Excelsior schrok schijnbaar niet genoeg, want PEC verdubbelde halverwege de tweede helft de marge. Filip Krastev verzorgde het voorbereidende werk en stuurde Velanas de diepte in. De aanvaller deed het vervolgens helemaal zelf en schoot met rechts raak in de verre hoek.

Daarmee leek de zege binnen voor PEC, maar het werd nog wel spannend in de slotfase. Daar was doelman Jasper Schendelaar debet aan, want hij zat compleet mis bij een Rotterdamse hoekschop. Schendelaar dook onder de bal door, waarna Lance Duijvestijn aannam en raak schoot. Verder dan die 2-1 kwam Excelsior echter niet. Het gat tussen PEC en Excelsior bedraagt nu negen punten.