PEC blijft ongeslagen in 2022 met late ontsnapping tegen Groningen

PEC Zwolle is ook na vijf competitieduels nog ongeslagen in 2022. De hekkensluiter van de Eredivisie leek op eigen veld onderuit te gaan tegen FC Groningen, totdat Yuta Nakayama in de extra tijd raak kopte uit een corner.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
1 - 1
FC Groningen

PEC was de laatste weken al bezig aan een opmars. De ploeg van trainer Dick Schreuder pakte tien punten uit de eerste vier Eredivisie-duels van 2022 en won vorige week zaterdag nog spectaculair van SC Cambuur (3-4). Acht dagen later was het een stuk minder vermakelijk wat de fans in Zwolle te zien kregen, al probeerde de thuisploeg het wel.

PEC zette net als de laatste weken fanatiek druk en probeerde het initiatief naar zich toe te trekken, maar tot grote kansen leidde dat niet. Groningen was in de omschakeling gevaarlijker en het was aan Kostas Lamprou te danken dat Paulos Abraham tot twee keer toe niet tot scoren kwam toen hij gevaarlijk opdook voor de Griekse doelman.

Vlak nadat Lamprou voor de tweede keer goed had ingegrepen, was de PEC-goalie alsnog geklopt toen Laros Duarte mocht aanleggen voor een vrije trap. De middenvelder van Groningen had die met een rush zelf verdiend en krulde de bal vervolgens fraai in de bovenhoek. Het betekende zijn eerste goal in dienst van de noorderlingen.

PEC ontsnapte vervolgens al voor rust aan een 0-2 achterstand, maar een schot van Bjorn Meijer spatte uiteen op de paal. In de tweede helft leek Michael de Leeuw wel te scoren nadat Lamprou een inzet van Jørgen Strand Larsen had losgelaten, maar de arbitrage oordeelde dat de Noorse spits daarvoor een overtreding beging op Yuta Nakayama.

Zo mocht PEC blijven hopen op een punt, al waren de kansen daarop spaarzaam. Daishawn Redan had meteen na rust de gelijkmaker op zijn schoen, maar schoot wild en hoog op doel. Peter Leeuwenburgh tikte de bal over. Een kwartier voor tijd redde de Groningen-doelman opnieuw toen de bal na een schot van Mees de Wit via de kluts bij Redan terechtkwam.

PEC draaide de duimschroeven in de slotfase aan, maar mocht zich opnieuw gelukkig prijzen dat de goal niet aan de andere kant viel toen Strand Larsen met een omhaal de paal raakte. In de extra deed deed Mustafa Saymak dat ook uit een vrije trap namens PEC, maar daarna scoorde Nakayama alsnog en bezorgde zijn ploeg een zwaarbevochten punt in de degradatiestrijd.