Pareltje Januzaj bezorgt België en Engeland gemengde gevoelens

Reacties

België heeft donderdag ook de laatste groepswedstrijd op het WK in winst omgezet. Door de 0-1 zege op Engeland zijn De Rode Duivels groepswinnaar.

Pareltje Januzaj bezorgt België en Engeland gemengde gevoelens

Op voorhand was de ontmoeting in Kaliningrad bijzonder. Engeland en België deelden de koppositie in Groep G met beide zes punten en de doelcijfers 8-2, maar het was sterk de vraag of de landen wel groepswinnaar wilden worden. De winnaar van de poule belandt namelijk in het deel van het toernooischema waarin grootmachten als Brazilië, Frankrijk, Portugal en Argentinië zitten.

Dat de landen het duel een tikje minder serieus namen dan de voorgaande groepswedstrijden, viel al af te lezen uit de opstellingen. Gareth Southgate wijzigde de Engelse ploeg op acht plekken ten opzichte van de wedstrijd tegen Panama, collega Roberto Martínez stuurde zelfs negen nieuwelingen het veld in ten opzichte van de wedstrijd tegen Tunesië.

Het eerste gevaar van het laatste groepsduel kwam in de tweede minuut uit een tegenstoot, van de vervanger van WK-topscorer Harry Kane (vijf goals): Jamie Vardy. Daarna was vooral België dreigend. Zo redde keeper Jordan Pickford op een afstandsschot van Youri Tielemans en haalde verdediger Gary Cahill een inzet van Michy Batshuayi net voor de lijn weg na gegrabbel van de Engelse doelman.

Deze Belgische fan zag weinig spektakel in Kaliningrad.
Deze Belgische fan zag weinig spektakel in Kaliningrad.

Na de openingsfase nam de amusementswaarde zienderogen af, tot een dieptepunt tijdens de slotminuten van de eerste helft. De Belgen hadden veel balbezit en kwamen niet verder dan een laag schot uit een corner van Marouane Fellaini, terwijl Ruben Loftus-Cheek aan de andere kant dreigend was met een kopbal. Onder begeleiding van een fluitconcert zochten de ploegen de kleedkamers op.

Engeland ving de tweede helft aan als virtueel groepswinnaar, omdat de balans in gele kaarten na het eerste bedrijf flink in het nadeel van België was (2-5). Het was voor Adnan Januzaj reden de saaie wedstrijd na de pauze kleur te geven. De Belgische buitenspeler maakte in de 52ste minuut de bal vrij met een fraaie schijnbeweging en krulde heerlijk raak: 0-1.

Zijn eerste interlandgoal was de aanzet tot iets een levendiger duel. In minuut 66 kreeg Marcus Rashford vrije doorgang, maar de Engelse aanvaller verprutste de levensgrote kans op de gelijkmaker. Bij België maakt Vincent Kompany in de slotfase zijn eerste minuten op het WK, als vervanger van de eveneens teruggekeerde Thomas Vermaelen. Kanonnen als Kane en Eden Hazard bleven op de bank. In de slotminuten waren er nog gevaarlijke pogingen van invallers Danny Welbeck en Dries Mertens. De grootste kans was voor Fellaini, die in het zijnet schoot.

De derde zege op rij voor België betekent weliswaar dat Groep H-winnaar Colombia wordt vermeden, maar de ploeg van Martínez komt terecht in het deel van de toernooiladder dat hoog wordt aangeschreven. België speelt maandagavond in de achtste finale tegen Japan, Engeland speelt dinsdag in de laatste achtste finale tegen Colombia.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.