Tunesië redt mede dankzij reservekeeper de eer

Tunesië heeft donderdag beslag gelegd op de derde plaats in Groep G van het WK door Panama met 1-2 te verslaan in Saransk. De Noord-Afrikanen schakelden na rust een tandje bij in het duel tussen de teams die hun Waterloo al hadden gevonden.

Zowel Panama als Tunesië ging eerder onderuit tegen zowel Engeland als België en de spelers wisten bijgevolg dat ze na het laatste pouleduel het vliegtuig naar huis zouden pakken.

Voorafgaand aan het treffen ging het vooral over de keepersproblemen bij Tunesië. Bondscoach Nabil Maâloul zag eerder in het toernooi Mouez Hassen en Farouk Ben Mustapha uitvallen met een blessure, waardoor derde keuze Aymen Mathlouthi het doel verdedigde. Veldspeler Fakhreddine Ben Youssef fungeerde als reservekeeper nadat de FIFA het verzoek voor het invliegen van een dispensatiekeeper had geweigerd.

Tunesië probeerde Panama in de eerste helft vast te zetten, maar de ploeg van Maâloul creëerde nauwelijks een kans tegen de defensief ingestelde opponent. Naarmate de eerste helft vorderde, meldde Panama zich steeds vaker op de helft van Tunesië. Toch viel de 1-0 uit het niets. Een afstandsschot van José Luis Rodriguez werd door Yassine Meriah van richting veranderd, waardoor Mathlouthi kansloos was. Meriah was zo verantwoordelijk voor het vijftigste eigen doelpunt in de WK-historie.

De spelers van Panama jubelen na de 1-0.

Panama ging met die voordelige marge de kleedkamer in, al kwam de WK-debutant goed weg bij een kopbal van Ben Youssef, de aangewezen reservekeeper. De inzet van de aanvaller vloog maar net naast.

In het tweede bedrijf bezweek Panama alsnog onder de druk van Tunesië. Na een aanval over vele schijven rondde Ben Youssef in de 51ste minuut rustig af: 1-1. Een doelpunt met een historisch tintje, want het was het 2.500ste in de WK-historie. Tunesië zette meteen de jacht op de voorsprong in en de dikverdiende 1-2 viel halverwege de tweede helft. Opnieuw werd de Panamese verdediging aan gort gespeeld door een soepel combinerend Tunesië. Deze keer fungeerde Wahbi Khazri als eindstation.

Het onmachtige Panama, dat een stuk sportiever speelde dan tegen Engeland, slaagde er niet in om Tunesië nog in verlegenheid te brengen. Alleen Anibal Godoy stichtte nog enigszins gevaar met een volley. Daardoor is de WK-debutant de slechtst presterende deelnemer in Rusland geworden met nul punten en een doelsaldo van 2-11. Egypte finishte ook op nul punten, maar met een minder slecht doelsaldo. Tunesië sluit af met drie punten en kan nu toewerken naar de strijd om de Afrika Cup in de zomer van 2019.