Oud-voetbalbestuurder Choufoer overleden

Oud-voetbalbestuurder Herman Choufoer is donderdag in zijn woonplaats Rijswijk overleden. Choufoer was in het verleden voorzitter van FC Den Haag en bestuurslid technische zaken van de sectie betaald voetbal van de KNVB. Hij werd 85 jaar.

Choufoer was betrokken bij het Nederlands elftal en reisde namens de KNVB geregeld mee naar wedstrijden in het buitenland. Zo maakte hij onder andere het WK 1978 in Argentinië mee. Choufoer raakte daar nog betrokken bij de beroemde 'schoenenaffaire' rond Arie Haan, zoals te lezen valt in het boek 'Het Nederlands elftal, de historie van Oranje 1905-1989'.

De schoenenaffaire veroorzaakte twee dagen voor de door Nederland verloren finale tegen Argentinië veel commotie. Oranje speelde destijds op Adidas-schoenen. Haan was als enige contractloos. Een vertegenwoordiger van Puma bood hem 20.000 dollar als hij op schoeisel van dat merk de eindstrijd zou voetballen. Haan nam het geld aan, maar besloot het bod toch bekend te maken bij Choufoer.

Assistent-bondscoach Jan Zwartkruis nam de zaak, in tegenstelling tot supervisor Ernst Happel, hoog op. Hij stuurde Choufoer terug om Haan te dwingen op Adidas te spelen. 'Het was een zeer gevoelige zaak. Als Arie toch had doorgezet, hadden we hem voor de finale moeten uitsluiten', zei Choufoer daarover.

Adidas betaalde uiteindelijk de internationals 20.000 dollar meer, zodat ze een extraatje aan de geschiedenis overhielden. Volgens Zwartkruis verstoorde de affaire de concentratie in de aanloop naar de finale. Volgens Choufoer viel dat wel mee. 'Nooit heb ik iets gehoord of gemerkt van rotzooi onder de spelers.'

(ANP)

Bekijk hier al onze video's