Orkun Kökçu, de Gündogan van Feyenoord wordt beter en beter

Reacties

Feyenoorder Orkun Kökçu is verkozen tot de VI Speler van de Week van Eredivisie-speelronde 21. In de derby tegen Sparta Rotterdam was de middenvelder de grote man.

Orkun Kökçu, de Gündogan van Feyenoord wordt beter en beter
© Pro Shots

Orkun Kökçü heeft definitief het licht gezien. Zijn optreden tegen Sparta Rotterdam is het volgende bewijs dat hij de zomerse kritiek van Arne Slot heel goed in zijn oren heeft geknoopt. De Turkse international had zich in de zomer na het EK niet zo fit gemeld in De Kuip als de trainer had gehoopt en verwacht. Kökçü erkende begin augustus zijn verkeerde inschatting. 'Je mag verwachten dat ik elke wedstrijd een vast niveau haal en daar niet onder zak, dat ik veel scherper ben. Als ik nog fitter word, kan ik nog meer bijsluiten en belangrijk zijn. Daar ben ik nu ook mee bezig.'

Hij hield zijn belofte en zijn arbeid vertaalt zich in prima cijfers. Het tussenrapport in november was al goed. 'Sommige goede voetballers hebben daarvoor niet de fysieke voorwaarden, zijn niet snel op hun benen, maar hij had dat wel. Dat had-ie vorig seizoen al laten zien. Alleen bij Orkun zat het erin dat hij het te weinig deed. Dan is het mooi te zien hoe hij dat heeft opgepakt', zei Slot.

De middenvelder volgt gestaag de weg omhoog en doet wat Slot hem had voorgespiegeld om die stap voorwaarts te maken. Na zijn twee treffers tegen NEC was hij afgelopen zondag verantwoordelijk voor de openingstreffer en daarmee de ontmanteling van Sparta. Voor het eerst in zijn carrière is in één seizoen direct betrokken geweest bij tien doelpunten. Het is het bewijs van zijn metamorfose.

Lange tijd speelde Kökçü als een ouderwetse spelverdeler rond de zestienmeter van de tegenstander, tegenwoordig heeft hij wat in het moderne voetbal van middenvelders wordt verwacht. Hij verdedigt en valt aan op het hoogste tempo en ook in balbezit laat hij de bal rollen in plaats van zijn spieren. De Ilkay Gündogan van Feyenoord. 'Terecht dat Orkun tot Man of the Match is gekozen', stelde Slot na de Rotterdamse derby over de man die twee keer op rij VI's Speler van de Week is geworden.

Topvijf van de week

Voor zijn optreden in De Kuip tegen Sparta werd Kökçü beloond met een 8,25. Ook FC Groningen-verlosser Jørgen Strand Larsen kreeg dat cijfer. De andere scorende aanvallers van het Eredivisie-weekend Henk Veerman, Ricky van Wolfswinkel en Zian Flemming werden hoog gewaardeerd.

Speler Club Cijfer
1. Orkun Kökçü Feyenoord 8,5
2. Jørgen Strand Larsen FC Groningen 8,5
3. Henk Veerman FC Utrecht 8
4. Ricky Van Wolfswinkel FC Twente 8
5. Zian Flemming Fortuna Sittard 8

Algemeen klassement

Kökçü is met zijn goede prestaties en dito cijfers inmiddels opgeklommen naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Het ging ten koste van PSV'er Cody Gakpo. Alleen Ajacied Noussair Mazraoui staat nog nog boven de Feyenoorder, die wel een flinke achterstand heeft op de Ajax-back.

Speler Club Gemiddelde
1. Noussair Mazraoui Ajax 7,06
2. Orkun Kökçü Feyenoord 6,94
3. Cody Gakpo PSV 6,92
4. Jurriën Timber Ajax 6,86
5. Lisandro Martínez Ajax 6,84
6. Gernot Trauner Feyenoord 6,83
7. Fredrik Aursnes Feyenoord 6,83
8. Ibrahim Sangaré PSV 6,78
9. Luis Sinisterra Feyenoord 6,68
10. Remko Pasveer Ajax 6,67
11. Olivier Boscagli PSV 6,64
12. Antony Ajax 6,63
13. Owen Wijndal AZ 6,59
14. Marcos Senesi Feyenoord 6,57
15. Daley Blind Ajax 6,56
16. Dusan Tadic Ajax 6,52
17. Lars Unnerstall FC Twente 6,50
18. André Ramalho PSV 6,47
19. Marcus Pedersen Feyenoord 6,43
20. Mees Hilgers FC Twente 6,42
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.