Oranje wil in geliefde Kuip breken met reputatie van slow starter

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. Deze keer aandacht voor de aftrap van de EK-kwalificatiereeks. Om 20.45 uur is Wit-Rusland de tegenstander in De Kuip.

Oranje wil in geliefde Kuip breken met reputatie van slow starter

• Na bijna anderhalf jaar speelt Nederland weer een kwalificatiewedstrijd. Op 10 oktober 2017 was dit voor het laatst geval. Aan de hand van Arjen Robben boekte Oranje een 2-0 overwinning op Zweden, maar dat was onvoldoende voor een plek in de play-offs.

• Tussendoor werkte Nederland een zeer succesvolle campagne in de Nations League af. Door de groepszege mag Oranje zich in juni melden in de eindronde van het toernooi én heeft het een vangnet voor zichzelf uitgespannen als via de reguliere EK-kwalificatie naast een ticket wordt gegrepen. Om op de normale weg het EK te bereiken moet Oranje in de toptwee eindigen in een groep die verder bestaat uit Noord-Ierland, Estland en Duitsland.

• Oranje en Wit-Rusland stonden acht keer eerder tegenover elkaar. Zes keer triomfeerde Nederland, maar twee keer waren de Oost-Europeanen te sterk. Dat was twee keer het geval in de EK-kwalificatie, in 1995 (1-0) en 2007 (2-1). De topscorers van Oranje tegen Wit-Rusland zijn Robin van Persie, Quincy Promes en Patrick Kluivert met elk twee goals.

• Op 13 oktober 2015 speelde Nederland voor het laatst in de EK-kwalificatie. De equipe van bondscoach Danny Blind verloor met 2-3 van Tsjechië. De basis van Oranje zag er toen zo uit: Jeroen Zoet, Kenny Tete, Jeffrey Bruma, Virgil van Dijk, Jairo Riedewald, Georginio Wijnaldum, Daley Blind, Wesley Sneijder, Anwar El Ghazi, Klaas Jan Huntelaar en Memphis Depay.

Een razendsnelle vooruitblik op Nederland - Wit-Rusland.

• Oranje zette die bewuste EK-kwalificatiecyclus in met een 2-1 nederlaag bij Tsjechië. Ook de eerste wedstrijd in de recente WK-voorronde werd niet gewonnen (1-1) tegen Zweden. De laatste keer dat Nederland een kwalificatiereeks met drie punten inzette, was op 7 september 2012 tegen Turkije (2-0).

Sneijder is de Oranje-international die de meeste caps verzamelde in de EK-kwalificatie, dertig stuks. Rafael van der Vaart (23) en Frank de Boer (22) completeren de topdrie. De meest productieve Oranje-speler in dit verband is Huntelaar met achttien goals.

• Wit-Rusland is de huidige nummer 78 op de FIFA-ranking. De equipe van bondscoach Igor Kriushenko maakte indruk in de Nations League door ongeslagen te blijven in Groep 2 van Divisie D. Wit-Rusland kreeg zelfs geen enkele tegentreffer.

De laatste keer dat Nederland het interlandjaar inzette met een overwinning was in 2012. Engeland werd destijds met 2-3 verslagen. Nadien bleef Oranje zonder zege tegen Italië (1-1 in 2013), Frankrijk (2-0 verlies in 2014), Turkije (1-1 in 2015), Frankijk (2-3 verlies in 2016), Bulgarije (2-0 verlies in 2017) en Engeland (0-1 verlies in 2018).

Van de huidige Oranje-selectie is Daley Blind het meest ervaren met zestig interlands. Ryan Babel (54) en Wijnaldum (53) staan ook op het podium. Jasper Cillessen (46) is het dichtst bij de mijlpaal van vijftig interlands. Memphis is met dertien goals in het Nederlands elftal het meest productief van de huidige selectieleden.

• Oranje voelt zich thuis in De Kuip. De laatste vijftien interlands in het onderkomen van Feyenoord werden allemaal gewonnen. Het laatste gelijkspel dateert van maart 2007 (0-0 tegen Roemenië) en de laatste nederlaag zelfs van oktober 2000 (0-2 tegen Portugal).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.