Nations League gaat van start: hoe werkt het eigenlijk?

Reacties

Met onder meer de kraker Duitsland - Frankrijk gaat donderdag de eerste editie van de Nations League van start. VI blikt vooruit op het nieuwe landentoernooi.

Nations League gaat van start: hoe werkt het eigenlijk?

De Nations League is bedacht ter vervanging van de vriendschappelijke interlands. De meeste bonden waren van mening dat die oefenwedstrijden de kwaliteit van het interlandvoetbal niet verbeterden. Het betekent niet het einde van alle vriendschappelijke duels. Er is nog altijd ruimte op de kalender voor oefeninterlands, zoals in de aanloop naar een eindronde.

Met de komst van de Nations League, die om de twee jaar zal worden gespeeld met een eindronde in elk oneven jaar, is er naast het EK, het WK en de strijd om de Confederations Cup nu elke zomer een voetbaltoernooi waaraan toplanden meedoen. De eerste editie van de Nations League gaat deze week van start. Verspreid over zes wedstrijddagen worden in september, oktober en november duels gespeeld.

Alternatieve route
De Nations League is ook een alternatieve route naar het EK. Vier van de 24 deelnemers aan de Europese eindronde van 2020 kwalificeren zich via de Nations League. De zestien groepswinnaars spelen in maart 2020 play-offs binnen hun eigen divisie. Uit de minder sterk bezette Divisies C en D zullen dus ook twee landen een EK-ticket bemachtigen. Hebben in een bepaalde groep alle landen zich via de reguliere weg geplaatst, dan wordt in dezelfde divisie naar het hoogst geplaatste land in een andere poule gekeken. Daarvoor is eerst de positie in de groep bepalend, dan het aantal punten, het doelsaldo, het aantal gemaakte doelpunten, het aantal gemaakte treffers in uitwedstrijden, het aantal gewonnen duels, het aantal uitzeges, Fair Play en de coëfficiëntenranglijst.

Om een lang verhaal kort te maken: per divisie doen de vier beste landen die zich niet via de normale weg hebben gekwalificeerd mee aan de play-offs. Deze worden per divisie in een knock-outsysteem afgewerkt. De Nations League kan een herkansing zijn voor landen die EK-kwalificatie zijn misgelopen.

UEFA-baas Aleksander Ceferin met de Nations League-beker.
UEFA-baas Aleksander Ceferin met de Nations League-beker.

De reguliere kwalificatieduels voor het EK 2020 beginnen in maart 2019, dus niet vlak na het WK. Dit traject levert twintig van de 24 EK-deelnemers op: de nummers 1 en 2 van de tien kwalificatiegroepen. De eindklasseringen in de Nations League zijn, niet onbelangrijk, bepalend voor de potindeling bij de loting voor de EK-kwalificatiereeks.

Mini-EK
Elk land speelt van september tot en met november, afhankelijk van de grootte van de groep, vier of zes kwalificatieduels. De groepswinnaars van Divisie A spelen in juni 2019 via een knock-outsysteem om de winst van de Nations League. Je hebt twee halvefinaleduels, een finale en een strijd om de derde plaats. Een soort mini-EK dus van vijf dagen. Waar dat mini-EK wordt afgewerkt, zal eind 2018 duidelijk worden als bekend is welke vier landen eerste zijn geworden. De groepswinnaars van de andere drie divisies promoveren naar de A-, B- of C-divisie. Andersom degradeert een land dat als laatste eindigt in een van de groepen in de A-, B- of C-divisie.

Bekijk hier het hele programma van de Nations League

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.