Oranje wacht overtuigende Mexicanen

Reacties

Mexico heeft zich door de 3-1 zege op Kroatië als nummer twee in Groep A geplaatst voor de achtste finale. Het treft daarin zondag om 18.00 uur het Nederlands elftal.

Oranje wacht overtuigende Mexicanen

Vooraf had het er alle schijn van dat het duel in een gelijkspel zou eindigen. Mexico wist sinds 1986 in vijf WK-deelnames - waarin telkens de tweede ronde het eindstation was - nooit het derde en laatste groepsduel te winnen. Kroatië lukte dat in de drie eerdere optredens op het hoogste mondiale podium zelfs helemaal nooit. Mexico rekende gisteravond dus overtuigend af met die statistiek: 1-3.

De basis daarvoor had het al voor rust kunnen leggen, maar dat het halverwege nog 0-0 stond, mochten de Zuid-Amerikanen zichzelf nog het meest aanrekenen. Mexico, bij de hand genomen door de uitblinkende middenvelder Héctor Herrera, was een paar keer dicht bij de bevrijdende openingsgoal, al was de eerste kans voor Kroatië. Ivica Olic kopte de bal terug op spits Mario Mandzukic, maar verdediger Paul Aguilar zat er nog net tussen.

In het vervolg leidde Herrera zijn land in de jacht naar de 0-1, maar de middenvelder trof slechts de lat met een schitterend schot met links. Even later zette de middenvelder van FC Porto spits Oribe Peralta met een mooie pass aan het werk, maar de aanvaller gleed op het moment dat hij wilde uithalen weg.

Javier Hernández (rechts) werd onderuit geduwd in het strafschopgebied, vijf seconden later werd een schot van Andrés Guardado (links) door een Kroatische hand geblokt. Ondanks hevig appelleren bij de arbiter leverde het allebei geen penalty op.
Javier Hernández (rechts) werd onderuit geduwd in het strafschopgebied, vijf seconden later werd een schot van Andrés Guardado (links) door een Kroatische hand geblokt. Ondanks hevig appelleren bij de arbiter leverde het allebei geen penalty op.

Na iets meer dan een uur werd Mexico vervolgens een loepzuivere penalty onthouden. Over de eventuele duw op de ingevallen spits Javier Hernández kon nog worden gediscussieerd, maar de actie vijf seconden later - waarbij de Kroatische aanvoerder Darijo Srna een schot van Andrés Guardado met zijn hand uit het doel dook - had zeker een strafschop moeten opleveren.

Verlossing
Kort daarna brak Mexico alsnog de ban. Routinier en aanvoerder Rafael Márquez kopte een corner achter de mistastende doelman Stipe Pletikosa - die in het eerste groepsduel tegen Brazilië ook al geen beste indruk maakte - en tekende zo voor de verlossende treffer. Slechts een paar seconden later schoot Guardado de 0-2 binnen en bezegelde daarmee het lot van Kroatië. Hernández zorgde met een kopbal nog voor de 0-3, waarna Ivan Perisic de Mexicanen in de slotfase het eerste tegendoelpunt van dit WK bezorgde. In de slotfase moest Ante Rebic na een harde tackle nog met rood van het veld.

Het Nederlands elftal weet daardoor dat het zondag om 18.00 uur in Fortaleza tegen Mexico speelt: die ploeg eindigt door de overwinning als tweede in Groep A. Oranje hoeft in ieder geval geen rekening te houden met José Juan Vásquez: hij kreeg geel en is daardoor geschorst.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.