Oranje Vrouwen op weg naar WK na late beauty van Martens

De Oranje Vrouwen hebben dinsdagavond een belangrijke overwinning geboekt in de WK-kwalificatie. Tegen Slowakije werden wel vijftien kansen gecreëerd, maar pas in de laatste minuten maakte Lieke Martens het verschil in Friesland: 1-0.

Het was eenrichtingsverkeer in Heerenveen, waar Sherida Spitse haar 150ste interland voor Oranje speelde. Slowakije had voor deze wedstrijd nog geen punt gepakt in de kwalificatiegroep en begon aan het duel met een doelsaldo van -15. Oranje creëerde een legio aan goede mogelijkheden, maar onder anderen Shanice van de Sanden, Martens en Spitse kregen de bal niet achter de Slowaakse keeper.

In het tweede bedrijf volgde hetzelfde spelbeeld. Slowakije liep achteruit en Oranje kreeg kans op kans. Toen na 75 minuten de 1-0 nog niet was gevallen, stuurde bondscoach Sarina Wiegman centrumverdediger Stefanie van der Gragt mee naar voren. De ultieme poging om de openingstreffer te forceren wierp in de uiterste slotfase zijn vruchten af. Sterspeler Martens liet zien waarom ze vorig jaar als UEFA Women's Player of the Year werd gekozen. Ze kwam vanaf links naar binnen en schoot met rechts raak in de rechterhoek: 1-0.

Door de overwinning op Slowakije houden de Oranje Vrouwen plaatsing voor het WK 2019 in eigen hand. Met nog één wedstrijd voor de boeg staan de Leeuwinnen eerste in de groep, vier punten boven Noorwegen. Dat land heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. 4 september staan Noorwegen en Nederland in Scandinavië tegenover elkaar en wordt er - als Noorwegen het zevende groepsduel niet verliest - gestreden om een rechtstreeks WK-ticket. Oranje heeft door het resultaat tegen Slowakije aan een gelijkspel genoeg tegen de Noren.

Land Duels-punten Doelcijfers
1. Nederland* 7-19 21-0
2. Noorwegen 6-15 16-3
3. Ierland 7-10 6-6
4. Noord-Ierland 6-3 4-22
5. Slowakije 6-0 3-19

* de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2019 in Frankrijk. De nummer twee kan via de play-offs alsnog een startbewijs verkrijgen.