Oranje Vrouwen laten Slowakije kansloos op weg naar WK

In de jacht op een WK-ticket hebben de Oranje Vrouwen ook het tweede duel gewonnen. Slowakije was in Senec geen partij voor de Europese kampioen (0-5).

Na de moeizame zege op Noorwegen (1-0) als start van de WK-kwalificatie was er voor de Oranje Vrouwen tegen Slowakije al na acht minuten eigenlijk al geen vuiltje meer aan de lucht. Stephanie van der Gragt opende de score met een kopbal na een voorzet van Sherida Spitse. De vroege goal paste bij de krachtsverschillen op het veld.

Maar het kostte Oranje moeite om de score snel op te voeren. Kansen waren niet besteed aan onder anderen Lieke Martens. Spitse zorgde in de 42ste minuut alsnog voor een grotere marge door met een bekeken vrije trap de Slowaakse goalie Maria Korenciova te verrassen. Vivianne Miedema volgde op slag van rust het goede voorbeeld van de aanvoerder: 0-3.

Op een enkele oprisping na had Oranje niets te duchten van Slowakije, dat keeper Angela Christ – zij verving de geblesseerde Sari van Veenendaal – nauwelijks op de proef stelde. De gastvrouwen beperkten zich noodgedwongen tot het beperken van de schade. Maar dat ging Slowakije niet altijd even goed af. Koud begonnen aan de tweede helft tikte Miedema op aangeven van Shanice van de Sande de 0-4 binnen. In de blessuretijd bepaalde Van der Gragt met een kopbal de eindstand op 0-5.

Door de ruime zege komt Nederland in punten op gelijke hoogte met Ierland en Noorwegen. Het laatste land heeft daarvoor wel een wedstrijd meer gespeeld. Dinsdag is Ierland de volgende tegenstander van de Oranje Vrouwen in de WK-kwalificatiereeks. De zeven groepswinnaar plaatsen zich direct voor het WK in 2019 in Frankrijk. De vier beste nummers twee strijden via een barrage om nog twee WK-tickets.